Το είπε καθαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Πέτσας. Η κυβέρνηση είπε θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της εργασίας. Ωραία ακούγεται σαν δήλωση. Είναι από εκείνες που γίνονται προεκλογικά και που ως συνήθως δεν κοστίζουν.

Η συγκεκριμένη δήλωση δεν έγινε προεκλογικά. Εγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Εγινε ως απάντηση στην ερώτηση για τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση μπορούν να απασχολούν τους εργαζομένους σε αυτές μόνο δυο εβδομάδες τον μήνα και να τους πληρώνουν με το 50% των αποδοχών τους.

Προσέξτε. Αυτές θα είναι συνολικά οι αποδοχές τους. Δεν δικαιούνται κάποιου επιδόματος ή ενίσχυσης από την κυβέρνηση. Θα πρέπει να μάθουν να ζουν με το 50% του μισθού τους. Για πόσο θα ρωτηθεί κανείς; Για έξι μήνες και βλέπουμε. Η κυβέρνηση με άλλα λόγια προεξοφλεί ότι η κρίση θα κρατήσει τουλάχιστον έξι μήνες.

Αυτή την πρωτοβουλία της ο κ. Πέτσας την θεωρεί ως απόδειξη της προτεραιότητας να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας. Πολύ κομψά αλλά κυνικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα πως ή θα αποδεχτούν την κυβερνητική ρύθμιση η θα δεχτούν την απόλυση. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Η πανδημία εγκαταστάθηκε στην ζωή μας και παράγει ήδη αποτελέσματα. Οικονομικά αποτελέσματα σε βάρος -πρώτα από όλους- των οικοδομικά ασθενέστερων. Αυτών που δέκα χρόνια τώρα πλήρωσαν το κόστος της λιτότητας και των μνημονίων. Αυτών που τώρα πρώτοι και καλύτεροι (ίσως και μόνοι) θα πληρώσουν το κόστος από την πανδημία. Μια δεύτερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είναι ήδη σε εξέλιξη.

 Η Ελλάδα ως αδύναμος κρίκος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πληρώσει το πιο βαρύ κόστος. Σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι κυβερνήσεις καλύπτουν το 80% του απολεσθέντος εισοδήματος. Εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη το φορτώνει απευθείας στα μόνιμα υποζύγια. Με την προσδοκία ότι και αυτή τη φορά δεν θα αντιδράσουν. Ότι μέσα στον φόβο και τον πανικό που δημιουργεί ο κορονοϊός θα καθίσουν φρόνιμα και θα αποδεχτούν μια νέα αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ εκείνων που έχουν και κατέχουν…