Νέα δεδομένα, δυστυχώς δυσάρεστα έφερε και στην ελληνική αγορά η πανδημία του κορωνοϊού, με πολλά είδη πρώτης ανάγκης είτε να κρύβονται για πωληθούν κάποια στιγμή σε πολλαπλάσια τιμή είτε άλλα να έχουν ήδη πετάξει οι τιμές τους σε προκλητικά επίπεδα. Και εδώ γεννάται το ερώτημα: υπάρχουν έστω στοιχειώδεις έλεγχοι;

Μιλάμε για απίστευτων διαστάσεων αισχροκέρδεια και μάλιστα...φανερή. Και εξηγούμαστε: λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατακόρυφης αύξησης της τηλεργασίας, τηλεσυσκέψεων, τηλεδιασκέψεων κλπ, φυσικό ήταν να αυξηθεί και η ζήτηση, μεταξύ άλλων και σε είδη που σχετίζονται με την επικοινωνία, μέσω καμερών, συνδεδεμένων με υπολογιστή.

Προ πανδημίας και καραντίνας, οι τιμές ξεκινούσαν από 13,16 και 18 ευρώ, υπήρχαν φυσικά και κάμερεςπαρόμοιας χρήσης με 100, 200, ακόμα και 800 ευρώ. Κάθε κατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών, κινητής τηλεφωνίας και καταστήματα e-shop είχε υπερεπάρκεια και μάλιστα συναγωνιζόταν για το ποιο πουλάει φθηνότερα.

Τώρα; Α, τώρα η ζήτηση πήγε στα ύψη, ευκαιρία για πλιάτσικο και υπερκέρδη.

Μία κάμερα,
(π.χ. η
Logitech HD Webcam C270

Logitech HD Webcam C270)

 των 13-18 ευρώ προ κορωνοϊού, τώρα για να την αγοράσεις θέλεις 50-100 ευρώ!!!
Άλλη κάμερα των 30-40 ευρώ, τώρα κοστίζει 200-250 ευρώ!!!
Και των 50 ευρώ, για να τη βρείς, μπορεί να πληρώσεις από 300 μέχρι 600 ευρώ!!!
 
Φυσικά, δεν έχουν όλοι τις ίδιες τιμές, αλλά και μόνον η διακύμανση από ένα κατάστημα στο άλλο δείχνει καθαρά το ανεξέλεγκτο της αγοράς και την αισχροκέρδεια

Άνθρωπος του κλάδου, στον οποίο απευθύνθηκα, ρωτώντας τον για το τι εξήγηση δίνει μου μετέφερε ότι για τις προμήθειες που προϋπήρχαν των περιοριστικών μέτρων, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να εκτιναχθούν 5 και 10 (!!!) φορές πάνω οι τιμές. "Γιατί απορείς, πλιάτσικο φίλε μου λέγεται αυτό. Και όσο δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αυτό θα συνεχίζεται" ήταν η απάντηση του επαγγελματία.

Μήπως, λέω μήπως, υπάρχει κάποιος εκεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, ίσως και ο ίδιος ο υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης, που μπορεί να ερευνήσει το όλο θέμα και να δώσει μία εξήγηση για τα συμβαίνοντα και την κατά τα λοιπά, "την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς"; Γιατί εδώ πρόκειται για πρόκληση ολκής και ο κύριος υπουργός αρέσκεται στην πάταξη τέτοιων γεγονότων.

(Σ.Σ.: Προς διευκόλυνσή τους, δε χρειάζεται κάποιος να τηλέφωνήσει και να δώσει στοιχεία. Ένας τους να μπεί στο Διαδίκτυο και να κάνει σχετική αναζήτηση, βλέποντας και την κατακόρυφη άνοδο της σχετικής καμπύλης τιμών - κλικ εκεί που γράφει εξέλιξη τιμής - θα έχει όλη την εικόνα του πλιάτσικου. Αυτά... Λέτε να αντιδράσει κάποιος;)