Η Ρωσία παρουσιάζει συνεχώς ενδιαφέροντα πράγματα που εντυπωσιάζουν! Να, ολοκληρώθηκε η... εβδομαδιαία διαδικασία ψηφοφορίας για δραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα της! Που είναι ο... νεωτερισμός, θα ρωτήσει κάποιος!

Ειδικού συνεργάτη

Και όμως.
- Δεν έχει ακουστεί άλλη περίπτωση αλλαγών στο Σύνταγμα κάποιας χώρας με τη μορφή της λαϊκής ψηφοφορίας, (δημοψηφίσματος)! Και μάλιστα το κοινοβούλιο της χώρας να έχει ψηφίσει νόμο για απόλυτη αναγνώριση των αλλαγών που ενσωματώνονται στο Σύνταγμα!

- Η ψηφοφορία, σε συνθήκες μείωσης μεν αλλά συνεχιζόμενης έστω με ήπιες μορφές, πανδημίας, επέφερε τις δικές αλλαγές που μπορούν να εκληφθούν και ως... νεωτερισμοί! Κράτησε επτά μέρες, με απόλυτη τήρηση των προστατευτικών μέτρων, την ύπαρξη μάσκας, γαγντιών και απολυμαντικού υγρού, τον εξαερισμό ανά δυο ώρες όλων των εκλογικών κέντρων, τη μέτρηση της θερμοκρασίας κάθε ψηφοφόρου, την ύπαρξη ειδικού χώρου απομόνωσης εκείνων που έδειχναν πυρετό πάνω από 38 βαθμούς κ.α.

- Αναδείχτηκαν νέες μορφές ψηφοφορίας, όπως η ύπαρξη πυλωτικού προγράμματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, μορφή που αγκάλιασε η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Έγινε επίδειξη της ασφαλούς ψηφοφορίας με αυτόν τον τρόπο, χωρίς δυνατότητα διπλής χρήσης του δικαιώματος, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο είτε με φυσική παρουσία σε εκλογικό κέντρο! Ένα σύστημα που θα ενδιέφερε κάθε ευνομούμενη δημοκρατική χώρα...

- Χρησιμοποιήθηκε η δυνατότητα ψήφισης στο σπίτι, πολλών ανθρώπων με προβλήματα μετακίνησης. Τους επισκέπτονταν ομάδες εθελοντών, με παρουσία μέλους της επιτροπής εκλογών και εκπροσώπων της ομάδας παρατηρητών...

Ως αποτέλεσμα, παρά τα προβλήματα περιορισμών με τον κορονοιό, η συμμετοχή αυτό το επταήμερο ήταν στα επίπεδα του 68%, ποσοστό εντυπωσιακό αν σκεφθεί κανείς ότι δεν επρόκειτο για εκλογή προέδρου ή Βουλής!

Τι δείχνει η συνταγματική αλλαγή

Η Ρωσία, πιστή στις αρχές που έχει διακηρύξει, διαφημίζει ανοικτό, προσιτό σε όλο τον κόσμο σύστημα αξιών που χρησιμοποιεί και στην εσωτερική της διαδικασία. Οι συνταγματικές αλλαγές αποτελούν δικαίωμα της και τις πραγματοποιεί με δημόσιο τρόπο και έκκληση των πολιτών της σε συμμετοχή μέσω ψηφοφορίας... Και μάλιστα νομοθετικά κατοχυρωμένης και νομιμοποιημένης, εφ´όσον υπάρξει μίνιμουμ όριο συμμετοχής 50+1% των ψηφοφόρων! Για τις συνταγματικές αλλαγές ξεκίνησε μια συζήτηση αμέσως με την έναρξη του 2020. Και μάλιστα επεκτάθηκε η όλη η διαδικασία επι δυόμιση μήνες λόγω του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από την πανδημία. Η ψηφοφορία από 22 Απριλίου αρχικά, μεταφέρθηκε την 1η Ιουλίου!

Θυμίζουμε ότι δημοψηφίσματα σε χώρες όπως η Ισπανία, Αυστρία, Καναδάς, Ελβετία δε θέτουν όριο συμμετοχής, και... ότι βγει!
Για να μη ξεχνάμε και το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015! Αποφασίστηκε ένα μόλις δεκαήμερο νωρίτερα και το κυριώτερο, το αποτέλεσμα όχι μόνο δεν ελήφθη υπ´ όψιν, αντίθετα ο... Σόιμπλε και η ομάδα του Γιούρογκρουπ ( από ποιον άραγε... εξελέγη;), έδειξε την απόλυτη απαξίωση στη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση της ελληνικής κοινωνίας!

Στο ρωσικό Σύνταγμα δίνονται εγγυήσεις για ένα μίνιμουμ κοινωνικής δικαιοσύνης, κατοχυρώνεται η αύξηση μισθών αλλά και η προσαρμογή τους από τυχόν υποτιμήσεις του νομίσματος!

Το Κρεμλίνο επιχειρεί με κάθε τρόπο να ξεπεράσει το θέμα της υπογεννητικότητας!
«Η οικογένεια αποτελεί βασική αξία για την απόλυτη πλειοψηφία των Ρώσων. Η γέννηση των παιδιών είναι προϊόν της ένωσης του άνδρα με τη γυναίκα» και αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα της κοινωνικής φροντίδας του κράτους!

Η φράση αυτή ξεχώρισε από το σύνολο των αλλαγών που ήδη υπερψηφίστηκαν με ποσοστό 78%, και έγινε στόχος μιας ανίερης επέμβασης στα εσωτερικά της Ρωσίας από ΗΠΑ και Βρετανία! Οι δυο αυτές χώρες, τις μέρες της ψηφοφορίας, κρέμασαν στις προσόψεις των πρεσβευτικών τους κτηρίων, δίπλα από τις σημαίες τους και τη σημαία με τα χρώματα του ουρανίου τόξου!

Μια πρωτοφανής ενέργεια από επίσημες διπλωματικές αντιπροσωπείες, όχι μόνο και όχι τόσο προς στήριξη του διεθνούς κινήματος ΛΟΑΤΑΚ, όσο για να δείξουν ότι «νόμιμο» είναι ότι συμφέρει εκείνους και τίποτα άλλο!

Πήραν απάντηση άμεση και γρήγορη. Ρωσική καλλιτεχνική ομάδα, με την ονομασία, «Re:vans”, έριξε πάνω στην πρόσοψη της αμερικανικής πρεσβείας ηλεκτρονική απεικόνιση που έγραφε: το 1993 δικό σας, το 2020 δικό μας! Το 1993 στο φόντο εναγκαλισμών τότε του Γέλτσιν με τον Κλίντον, ψηφίστηκε το Σύνταγμα που ίσχυε μέχρι τώρα, ένα ντοκουμέντο που επέβαλε στη Ρωσία «διεθνείς κανονισμούς» και «κανόνες» ινστιτούτων που ελέγχονται από τις ΗΠΑ!

Οι δραστικές αλλαγές που ψηφίστηκαν, εκτός των άλλων, επαναφέρουν το συνταγματικό δικαίωμα κυριαρχίας της Ρωσίας. Και για το λόγο δέχτηκαν επιθέσεις από διεθνή κατεστημένα...
Άλλωστε αυτό δείχνει με τον καλύτερο τρόπο η ανακοίνωση της Ε.Ε. στην οποία αναφέρεται ότι «ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε αλλαγές στο Σύνταγμα, η Ρωσία θα πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της μαζί και την υποχρέωση υλοποίησης των αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων»!
Άλλο ένα όργανο, το ΕΔΑΔ, ζει και «βασιλεύει», λόγω κυρίως της Ρωσίας, αφού το 75% των υποθέσεων που εξετάζει είναι θέματα ρωσικά, κυρίως προσφυγές κατά του ρωσικού δημοσίου!

Η Ρωσία με τις συνταγματικές αλλαγές δεν θίγει σε καμμία περίπτωση το θέμα των διεθνών συμφωνιών και υποχρεώσεων που έχει υπογράψει, κυρίως εκείνων που αφορούν θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφαλείας του κόσμου!
Μελετώντας κανείς το κείμενο αλλαγών διαπιστώνει ότι η άσκηση κριτικής σε τέτοιου είδους ζητήματα γίνεται εκ του πονηρού και για κάλυψη της αμερικανικής πρακτικής των τελευταίων χρόνων, που αποχωρεί μονομερώς από κάθε μεγάλη διμερή συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών!