Ενισχύσεις, (σκόρπια) μέτρα στήριξης, επιστρεπτέες προκαταβολές, μειωμένα ενοίκια, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, "ΣΥΝ-Εργασία', υποσχέσεις για μαζικά εμβόλια που πήγαν περίπατο, κλικ για ψώνια στην πόρτα, μεταφορικές εταιρείες που φράκαραν και παραδίδουν σε ένα και βάλε μήνα, βιβλιοπωλεία που δεν μπορούν να παραδώσουν στους φοιτητές, χρήματα και δάνεια από ΤΕΠΙΧ Ι και  ΙΙ, Εξοικονομώ-Αυτονομώ και άλλα.

Αλλά, το δημόσιο σύστημα υγείας και γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, στη μοίρα τους, αβοήθητοι, να παλεύουν να κρατήσουν στη ζωή εκατοντάδες ανθρώπους και συνάμα να διώνονται (!) γιατί κόλησαν κορωνοϊό.

Που γίνονται όλα αυτά; Στην Ελλάδα του σήμερα, που από "παράδειγμα προς μίμηση" την άνοιξη, έγινε παράδειγμα προς αποφυγή το φθινόπωρο με την έξαρση των θανάτων (προσέξτε, όχι σε ΜΕΘ οι περισσότεροι, αλλά σε διαδρόμους, φεύ) των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Την ίδια περίοδο, από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, τα κεφάλαια του ΤΕΠΙΧ Ι και  ΙΙ, της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα λιγοστά έως ελάχιστα των ίδιων των τραπεζών, παρά τις τυμπανοκρουσίες και τις θριαμβολογίες, δυστυχώς, δεν έφτασαν ποτέ στις επιχειρήσεις που τα είχαν πραγματικά ανάγκη, πήγαν σε πολύ λίγες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, οι ενώσεις των επαγγελματιών προτείνουν, διαμαρτύρονται, περιμένουν τα χειρότερα, όταν και όπως και όσοι ανοίξουν πάλι τις επιχειρήσεις τους, θα βρεθούν μπροστά σε ένα βουνό υποχρεώσεων και πληρωμών, που είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν.

Μέσα στο μήνα αυτό αρχίζει η αποπληρωμή των δόσεων των πρώτων Επιστρεπτέων προκαταβολών. Έχει σκεφτεί κάποιος στο οικονομικό επιτελείο, τι έχει να γίνει; Ούτε ένας στοιχειώδης προγραμματισμός, μία υπεύθυνη πολιτική τοποθέτηση, για το πως, πότε θα υπάρξει, αν υπάρξει, μία διαγραφή του 50% όλων ή μόνο της τελευταίας. Μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης, παιδί της αγοράς όντας και υπουργός επενδύσεων σήμερα, έκανε μία αμφίσημη δήλωση ότι μπορεί όλες οι φάσεις των Επιστρεπτέων να τύχουν της ίδιας μεταχείρισης. Και κάποια σκόρπια δημοσιεύματα, στηριζόμενα σε "πληροφορίες", ότι μπορεί και να...χαριστούν όλα τα ποσά. Τέτοιος προγραμματισμός...

Δικαιολογίες πολλές, σοβαροί λόγοι θα μπορούσαν ίσως να ισχύσουν, αν πράγματι δεν υπήρχαν οι πολιτικές φοβίες, πολιτικάντικοι υπολογισμοί και αγοραφοβία μαζί.

Τον ερχόμενο Ιούνιο, θυμίζω, τελειώνουν όλα τα μέτρα στήριξης, ενώ οι εμβολιασμοί δεν θα έχουν καλύψει ούτε το 20% του πληθυσμού, όπως δείχνουν τα πράγματα με την Phizer και τη Moderna να μη μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, παρά τον πακτωλό εκατομμυρίων που πήραν ήδη, αλλά - προς θεού - τα ρωσικά εμβόλια δεν μας...κάνουν, ούτε σκέψη να πάρουμε μία πρωτοβουλία ως χώρα, σώζωντας εκατοντάδες ζωές.

Ακόμα και η ζωή μας προσδεδεμένη στις ορέξεις πολυεθνικών και τα κέρδη τους, αλλά και στην τυφλή υποτακτική πολιτική. Μην...παρεκλίνουμε χιλιοστό από τις έξωθεν εντολές, γιατί περί αυτού πρόκειται. Έχουμε ανεξάρτητη εθνική πολιτική, δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί κάτι τέτοιο...

Εντάξει, όλα πλέον είναι χρήμα, όλα είναι πολιτική. Αλλά, αν υπήρχε πράγματι και χρήμα στην αγορά, αν είχαμε και πολιτική (κατεύθυνση), πολλά θα (μπορούσε να) ήταν διαφορετικά, καλύτερα για τον πολίτη, την οικογένεια, την κοινωνία, τον φορολογούμενο, την μικρή ή μεγαλύτερη επιχείρηση.

Αλλά, δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση, όσα εμβόλια και να (όταν) έρθουν, όσα ημίμετρα και να παρθούν, η ζημιά σε κοινωνία και οικονομία είναι τεράστια και απαιτεί γενναία μέτρα, πρωτόγνωρα, τα οποία τα περιμένει η αγορά, οι επαγγελματίες και οι ενώσεις τους, ενώ κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να εναντιωθεί, το αντίθετο, οι προτάσεις τους σε τέτοιο αποτέλεσμα στοχεύουν.

Ρεαλιστική πολιτική, τόλμη και απογαλακτισμός χρειάζεται.

Θα υπάρξουν;