Του Χρήστου Τσατσαρώνη

Το σκάδαλο της Νovartis, με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα και όσα θεωρείται βέβαιο από τους γνωρίζοντες ότι θα ακολουθήσουν, δεν αποκαλύπτει μόνον ένα σάπιο κύκλωμα που αποτελεί τον ορισμό του όρου ''διαπλοκή'', αλλά ξεγυμνώνει κυριολεκτικά και όσους πολυπράγμωνες πολιτικούς εμπλέκονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη δυσώδη αυτή υπόθεση, καθώς ''βαριά'' ονόματα του προηγούμενου συστήματος διακυβέρνησης, έσπευσαν ανενδοίαστα να ζητήσουν ακύρωση γιά ένα από τα ολίγα δικά τους νομοθετήματα, που κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση, τον θεσμό δηλαδή της προστασίας μαρτύρων.

Ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς, εμπλεκόμενος στην υπόθεση Νovartis - και φυσικά έχων αβιάστως το τεκμήριο της αθωώτητας, μέχρι δικαστικής αποδείξεως περί του αντιθέτου - ανενδείαστα και ελαφρά τη καρδία δηλώνει ότι ''οι μάρτυρες που κατέθεσαν, ας τους άλλαξαν ταυτότητες , ας τους άλλαξαν ονόματα, θα βρεθούν, η Ελλάδα είναι πολύ μικρή και θα τιμωρηθούν''!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, με βαρύ όνομα στον πανεπ[ιστημιακό χώρο ως κορυφαίος καθηγητής στο Συνταγματικό Δίκαιο, επίσης εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Νovartis - και φυσικά έχων και αυτός, αβιάστως το τεκμήριο της αθωώτητας, μέχρι δικαστικής αποδείξεως περί του αντιθέτου - δήλωσε τα ακόλουθα για το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων: ''τι νομίζουν οι δυστυχείς, ότι θα είναι εσαεί προστατευόμενοι; Και αυτοί θύματα είναι. Κάποιος τους δημιούργησε την εντύπωση ότι ως ανώνυμοι μάρτυρες δεν θα ελεγχούν. Προφανώς και θα ελεγχούν''!

Οι δύο προαναφερόμενοι πολιτικοί, που δεν είναι φυσικά οι μόνοι, κάθε άλλο, είναι εξέχοντα μέλη των δύο κομμάτων που κυβερνούσαν τη χώρα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή τον σχετικό νόμο περί προστατευόμενων μαρτύρων, αρχικά για θέματα τρομοκρατίας και εγκληματικών οργανώσεων και στη συνέχεια ο νόμος αυτός συμπεριέλαβε και  πολιτικά πρόσωπα - και πολύ ορθώς επεκτάθηκε.

Τώρα, όμως, είναι τα ίδια πρόσωπα, των ίδιων πολιτικών χώρων, που ωρίωνται στα Μέσα Ενημέρωσης, ότι ''πρέπει'' να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου Νovartis! Τους ονομάζουν μάλιστα, προφανώς για να τους απαξιώσουν στην κοινή γνώμη, ''κουκουλοφόρους''!

Αλλά, το πιό εξοργιστικό, αντιδημοκρατικό και συνάμα χυδαίο από κάθε άποψη, είναι το γεγονός - άμεση μετάφραση των απειλών τους, ότι προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν! Και αυτούς και όσους... διανοηθούν εφεξής να καταθέσουν αποκαλυπτικά στοιχεία, για όσους ρίμαζαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτή τη χώρα, τους πολίτες της και την αξιοπρέπειά τους.

Τα ίδαι ακριβώς και ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ σήμερα, που χαίρει απόλυτης κάλυψης του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη - του ''άλλωστε αυτός τον διόρισε'', κατά την Ντόρα Μπακογιάννη.

Κάποιοι, μάλιστα, χωρίς αιδώ, αλλά προφανώς λόγω χρόνιου εθισμού στο ρουφιανιλίκι και στα ''καρφώματα'' επί αντιτίμου, έσπευσαν να παράσχουν τις ''υπηρεσίες'' τους, βγάζοντας ''κουκούλες'' κατά παραγγελία ή κατασκευή, θα διαφανεί πολύ σύντομα.

Το πλέον εξοργιστικό για τον απλό πολίτη, οποιασδήποτε πολιτικής ή κομματικής επιλογής, είναι το ότι ορισμένοι ''εξέχοντες'' του πολιτικού στίβου της χώρας, δεν ομιλούν καν για σκάνδαλο Νovartis! Το θεωρούν πλεκτάνη του ΣΥΡΙΖΑ, μεθόδευση της Κυβέρνησης, όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι εμπλέκεται άμεσα το FBI! Φανταστείτε, δηλαδή, να γινόταν η αποκάλυψη του σκανδάλου των εκατομμυρίων και των δισεκατομμυρίων, ΜΟΝΟΝ από την ελληνική κυβέρνηση, τι θα έλεγαν!

Έχοντας μπροστά του ο κάθε πολίτης, τέτοιου είδους αντιδράσεις, προτροπές και συμπεριφορές, από τους κατά συνταγματική συνθήκη, ''υπερασπιστές'' του κράτους δικαίου, που αναιρούν κατά το δοκούν και όταν δεν τους συμφέρει, αυτά που ίδιοι ψήφισαν, τι θα πρέπει άραγε να σκεφτθεί και να πράξει, ποιό είναι το μήνυμα που του στέλνουν να υιοθετήσει;

Ισχύει τελικά το "dura lex, sed lex" - αν υποτεθεί ότι είναι σκληρός νόμος για οποινδήποτε εμπλεκόμενο, που δηλώνει ή πιστεύει ότι είναι αθώος - ή δεν ισχύει και αν όχι, γιατί άραγε ειδικά στην προκειμένη περίπτωση;

Τα συμπεράσματα του καθενός, ας βγούν αβίαστα και χωρίς προκαταλήψεις. Και ας αφεθεί εν αρχή η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής να κάνει τη δουλειά της όπως αρμόζει και εν συνεχεία ας αφεθεί απερίσπαστη και η Δικαιοσύνη, να βρεί την αλήθεια ή μέρος της έστω και να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

(Υ.Γ.: Δεν ξέρω γιατί, αλλά όση ώρα έγραφα τα προαναφερθέντα, τριγύριζε στο μυαλό μου, αυτό που είχε πεί κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν, ότι ''μπορείς να ξεγελάσειςόλους τους ανθρώπους για ένα διάστημα και μερικούς ανθρώπους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάσεις όλους τους ανθρώπους για πάντα''....)