Ενεργαιακή κρίση και ρωσικό φυσικό αέριο. Εμπορικά εμπάργκο και κυρώσεις. Πόλεμος εμβολίων. Πολεμικά μέτωπα και στρατιωτικές προκλήσεις. Με απλά λόγια, η Ερωπαϊκή Ένωση στα δίχτυα του ψυχροπολεμικού παραλογισμού

Του Δημήτρη Βελάνη

Μόνο ένας νέος Πικάσσο θα μπορούσε να απεικονίσει αυτό το αλαλούμ της σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινωνικής εικόνας.
Η κατάσταση θυμίζει περίοδο προετοιμασίας πολέμου, διότι μόνο σε τέτοιες περιόδους στην ιστορία, το απροκάλυπτο δημόσιο και δημοσιογραφικό ψέμα, η πολιτική υποκρισία κα η κάλυψη των πολιτικών ευθυνών για την οικονομική και κοινωνική κρίση και η τυφλή εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, αποτελούσαν τους κύριους άξονες της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής κρατών και συμμαχιών...

Ας θυμηθούμε τους παγκοσμίους πολέμους του περασμένου αιώνα και τις ύπουλες συνθήκες που τους δημιούργησαν. Ήταν η απειλή της Σοβιετκής Ένωσης έλεγαν τότε και κήρυξαν τον φασιστικό δεύτερο παγκόσμιο, με πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς και όταν έχασαν, μπροστά στη δύναμη του σοσιαλισμού και των λαών, ύψωσαν το «Σιδηρούν παραπέτασμα» και κήρυξαν το κυνήγι των εξοπλισμών. Στα σχέδια της «Δημοκρατικής Δύσης» ήταν ο βομβαρδισμός 28 πόλεων της ΕΣΣΔ, με ατομικές βόμβες τύπου Χιροσίμα . Δεν πρόλαβαν, όμως, γιατί αντίκρισαν το σοβιετικό «μανιτάρι» στις στέπες του Καζακστάν .
Διατηρήθηκε ύστερα η παγκόσμια Ειρήνη για 60 χρόνια, άλλαξε ο αιώνας, άλλαξε ο πολιτικός παγκόσμιος χάρτης με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, δημιουργήθηκαν νέα κράτη, εμφανίστηκε ως παγκόσμιος γίγαντας η Λ.Δ. της Κίνας, μέσα από μια ολέθρια κρίση πέρασε η Ρωσία του ‘90, αλλά ανέκαμψε σαν μια περιφερειακή δύναμη σήμερα, υπέρ εξοπλισμένη.

Ως εκ τούτου ο κόσμος έγινε πολυπολικός με περισσότερες χώρες να διεκδικούν το μερίδιό τους στην παγκόσμια κατανομή .
Και από την άλλη να έχουμε μιάν Ευρώπη δήθεν «ενωμένη», με τεράστιες εσωτερικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, με τις περισσότερες των χωρών-μελών της σε βαθειά οικονομική κρίση χρέους, αλλά να επιλέγει όμως «ενωμένη» την ψυχροπολεμική πολιτική ενάντια στη Ρωσία! Και ενώ ανακήρυξε επισήμως τη Ρωσία σε «στρατηγικό εχθρό» (!!!), παράλληλα την κατηγορεί σήμερα οτι δεν αύξησε τις ποσότητες φυσικού αερίου, τώρα που η Ευρώπη έχει ανάγκη!!!

Και δεν φταίει ο «υπερατλαντικός σύμμαχός μας» που, ενώ υποσχέθηκε «θάλασσες» LNG, έστρεψε τα πλοία του προς την Κίνα και την Ιαπωνία,  γιατί εκεί ήταν μεγάλο το συμφέρον του και οι τιμές! Και δεν φταίνε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που κάθε μια στη σειρά (μη εξαιρουμένων και των Ελληνικών) υπέγραψαν την κατασκευή των “μαγικών terminals” για την υποδοχή του αμερικανικού LNG, κι ας ήταν 30% ακριβότερο και για πάντα μή ανταγωνιστικό στους ρωσικούς αγωγούς! Το έλλειμα των αποθηκών LNG είναι σήμερα πάνω από 30%, ενώ καλύπτει μόνο το 18% των ευρωπαϊκών αναγκών. Κρυώνει λοιπόν η Ευρώπη, ακριβαίνει το ρεύμα, ακριβαίνουν τα τρόφιμα, η τιμή του φυσικού αερίου φτάνει στα 2.000 δολάρια/χίλια κυβ. , αντί των 220 που πρότεινε η Ρωσία, οι βόρειοι και νότιοι νέοι ρωσικοί αγωγοί είναι έτοιμοι να μεταφέρουν 150 δις κυβ. περισσότερα από πριν, ο Πρόεδρος Πούτιν δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αυξήσει τις παραδόσεις με μακροχρόνια συμβόλαια με προβλέψιμες τιμές.

Και ποιά - θαυμάστε τους - ήταν η απάντηση ;;;;!!!!

Η ΕΕ δια των πεφωτισμένων πολιτικών υπαλλήλων και των φερέφωνων ΜΜΕ, κατηγορεί τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν ότι με τα μακροχρόνια συμβόλαια επιδιώκει την ενεργειακή και επομένως την πολιτική υποταγή της Ευρώπης!!! Και οτι απειλείται η ενεργειακή της ασφάλεια, λόγω του οτι με τις χαμηλές τιμές των ρωσικών αγωγών, θα αποκλειστούν άλλες πηγές προμήθειας ενέργειας!! Δηλαδή, τελικά η Ρωσία είναι... υποχρεωμένη να μας δίνει δωρεάν αέριο, όταν εμείς έχουμε την ανάγκη!!!

Θα θυμίσω εδώ, έτσι για την ιστορική αλήθεια, οτι το 2015 και αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση κάτω από απειλές των Βρυξελλών και υποχωρήσεις στους ατλαντικούς «σωτήρες», αρνήθηκε τελικά τη διέλευση του ρωσικού αγωγού από τα σύνορα Ελλάδας -  Τουρκίας και μέσω της χώρας μας προς Ιταλία-Βαλκάνια-Αυστρία και εν συνεχεία μετέτρεψε την Αλεξανδρούπολη από σοβαρό ενεργειακό κόμβο, σε νέα ξένη στρατιωτική βάση - πραγματική απειλή για την Ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας. Διότι θα ήταν ο αγωγός το καλύτερο μέσο ειρηνικής συμβίωσης με την Τουρκία και ανάπτυξης στην περιοχή και όχι οι βάσεις και οι λεονταρισμοί των Γαλλικών κορβετών.
Μας πρόλαβε βέβαια η Σερβία, μετά η Ουγγαρία και ακολουθεί η κεντρική Ευρώπη και η Γερμανία, που θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την θαρραλέα απόφαση τους να αξιοποιήσουν για το συμφέρον των λαών τους και για την ενεργειακή τους ασφάλεια το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι επιλογές των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων, δυστυχώς, θα αποδειχθούν και πάλι «κοντόφθαλμες» και «αντιαναπτυξιακές», φοβάμαι και επικίνδυνες, διότι επέλεξαν όπως πάντα να είναι "βασιλικότεροι του βασιλέως"...