του Ανδρέα Πετρόπουλου

Εν μέσω 48ωρης ενδελεχούς τηλεοπτικής ανάλυσης για την αποτρόπαια ληστεία και τον σοβαρό τραυματισμό του 52χρονου επιχειρηματία στην Κηφισιά, μια σειρά από ειδήσεις, που απουσίαζαν από τα περισσότερα ΜΜΕ, κυρίως τα τηλεοπτικά, διαμορφώνουν μια εικόνα εξαιρετικά ευνοϊκή για την Ελλάδα, την πολύπαθη οικονομία της και την δοκιμαζόμενους από τα Μνημόνια την τελευταία 8ετία πολίτες της.

Ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά, χωρίς να υποβαθμίζουμε τα όσα πράγματι σοβαρά συνέβησαν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη βίλα της Κηφισιάς και να χωρίς να παραβλέπουμε την αναβάθμιση της εγκληματικής δραστηριότητας, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες σε άλλες περιπτώσεις της ΕΛΑΣ.

Ποια στοιχεία έχουμε το τελευταίο 48ωρο:

Πρώτον υπάρχει σαφές, και μάλιστα προχωρημένο, σχέδιο ελάφρυνσης του Ελληνικού Χρέους, όπως αναφέρει η Γερμανική Handelsblatt. Αυτό αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης τόσο το 2015, όσο και στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι έτοιμη να αποδώσει καρπούς σε ένα κρίσιμο θέμα. Να προσθέσουμε εδώ σημερινές δηλώσεις (ΑΠΕ) του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ ο οποίος σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αποφασιστικά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχει καταφέρει έτσι σημαντική πρόοδο, η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η υψηλή ανεργία μειώνεται».

Δεύτερον, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ», σημειώνονται μια σειρά από θετικές εξελίξεις σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους με τη βιομηχανία να σημειώνει σημαντική αύξηση κατά δέκατο συνεχές τρίμηνο! Επιπρόσθετα, οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνουν την έναρξη των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του παραγωγικού προτύπου προς την κατεύθυνση της εξωγένειας και των επενδύσεων παρά τους περιορισμούς που τίθενται στο δημοσιονομικό επίπεδο. Οι τάσεις βελτίωσης της εξωγένειας διαφαίνονται εκτός από την σημαντική αύξηση των εξαγωγών, συμπληρωματικά και στην ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων και των τουριστικών εισπράξεων.

Τρίτον, σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Δεκεμβρίου 2017 το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα, μειώθηκε από 23,4% σε 20,8%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο.

Τέταρτον, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, την υψηλότερη επίδοση σημείωσε η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα το (περασμένο) Μάρτιο με τις προσλήψεις να φθάνουν τις 196. 142, τις καθαρές θέσεις εργασίας να φτάνουν τις 55.000, ενώ αυξημένες είναι και οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης φθάνοντας σε ποσοστό το 49%.

Το θετικό κλίμα στην απασχόληση, αποτυπώνεται και σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα τα προηγούμενα χρόνια (συνήθως ο Μάρτιος έχει θετικό πρόσημο, κυρίως τα τελευταία χρόνια, καθως ξεκινάει νωρίτερα η τουριστική περίοδος) και ειδικότερα από το 2013 και μετά όταν οι προσλήψεις υπερτερούσαν κατά 8.950, ενώ τον περασμένο Μάρτιο οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις κατά 55.494.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πραγματικής εξόδου της ελληνικής οικονομίας από μια περιπέτεια που την έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Η διαδικασία αυτής της εξόδου είναι επίσης επίπονη, δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε προσωπικό, επαγγελματικό ή άλλο όφελος για τον κάθε επαγγελματία, εργαζόμενο, συνταξιούχο ή άνεργο νέο που δοκιμάστηκε σκληρά και συνεχίζει να δίνει αγώνα επιβίωσης καθημερινά.

Αλλά όλα αυτά τα στοιχεία σκιαγραφούν μια επόμενη μέρα, εντελώς διαφορετική από το βαθύ σκοτάδι του 2010 και του 2012, τις φρούδες ελπίδες του 2014, και την έφοδο του 2015. Με ήττες, συνθηκολογήσεις, μικρές νίκες, πολύ επιμονή, τεράστια καρτερία... Στην αρχή ακόμα του 2018.