Η μετεγγραφή του Ρονάλτο στην Γιουβέντους, τάραξε τα νερά του ιταλικού ποδοσφαίρου, εκτινάσσοντας την αθλητική βιομηχανία της γειτονικής χώρας σε πρωτόγνωρα ύψη και πολλαπλασιάζοντας την αξία της, καθώς όλα τα μεγέθη του αθλήματος ήδη γνωρίζουν απρόσμενη άνθηση, με τα τηλεοπτικά δικαιώματα να ίπτανται. Ορισμένα μόνον στοιχεία για το ιταλικό ποδόσφαιρο, έχουν ιδιαίτερη σημασία να τα γνωρίζουμε, πολύ περισσότερο τώρα που αρχίζει πραγματικά μία νέα περίοδος, που θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές.

Σημειώστε ότι το ιταλικό πρωτάθλημα είναι από φέτος στα αθλητικά κανάλια της Nova, γεγονός που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη στην συνδρομητική πλατφόρμα, με κατακόρυφη αύξηση των συνδρομητών, περισσότερους διαφημιζόμενους και προφανώς ενισχυμένη τιμολογιακή πολιτική κλπ.

Ιδού, λοιπόν, μία πρώτη καταγραφή των σημερινών δεδομένων, σε σχέση με το προηγηθέν της μετεγγραφής Ρονάλτο τοπίο, το τι συμβαίνει σήμερα, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο ποδόσφαιρο της Ιταλίας, μετά από αρκετά χρόνια που ακολουθούσε τα άλλα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Στις 10 Ιουλίου 2018 η Γιουβέντους ανακοίνωσε την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης, πραγματοποιώντας την πιο ακριβή μετεγγραφή στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου (100εκ στη Ρεάλ+5 εκ. στις προηγούμενες ομάδες του +12 εκ. προμήθειες μάνατζερ). Ο Πορτογάλος λαμβάνει 31 «καθαρά» εκ. ευρώ ετησίως (4ετές συμβόλαιο), η Γιουβέντους καταβάλλει την εφορία στο ιταλικό κράτος, ύψους 29 εκ. ευρώ ετησίως.

Πρόκειται για την 6η πιο δαπανηρή μετεγγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ενώ στην παρουσίασή του ήταν παρόντες 200 δημοσιογράφοι, 30 τηλεοπτικά δίκτυα, μεταξύ άλλων από Κίνα και Ιαπωνία.

Σημειώστε ότι την ημέρα ανακοίνωσης της μετεγγραφής η Γιούβε πούλησε (κυρίως μέσω του site) 520.000 φανέλες. Η κάθε φανέλα κοστίζει 137,45 ευρώ μέσωsite. Όμως με το όνομα (του αγοραστή), το νούμερο και τα αστέρια η τιμή φτάνει στα 160 ευρώ, στην μπουτίκ. Συνολικά έσοδα άνω των 83 εκατ. ευρώ!!!

Επιπλέον, την εβδομάδα που προηγήθηκε της μετεγγραφής Ρονάλντο, από τη φημολογία και μόνο, η μετοχή της Γιουβέντους σημείωσε αύξηση κατά 25%. Την ημέρα της ανακοίνωσης της μετεγγραφής, η μετοχή ανέβηκε κατά 6%.

-H Fiat Chrysler Automobiles (με μεγαλομέτοχο την οικογένεια Ανιέλι), στην οποία ανήκει η Jeep (κεντρικός χορηγός στη φανέλα της Γιούβε), υπολογίζει πως εφόσον ο Ρονάλντο οδηγήσει τη Γιουβέντους στον τελικό του επόμενου Champions League, το media exposure για αυτή τη σεζόν θα αποτιμάται σε 50 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρεία δίνει ετησίως στη Γιουβέντους 20 εκ. ευρώ για τη χορηγία στη φανέλα.

-Σε διάστημα 7 ημερών, στον λογαριασμό της Γιουβέντους στο Instagram προστέθηκαν 1,55 εκ. followers (πλέον έχει 12 εκ.) στο Facebook από 32,7 πήγε στα 34, 2 και στο Twitter από 6,08 έχει 6,15.

-Ο Ρονάλντο στο Instragram έχει 135 εκ. followers, στο Twitter 73,4 εκ. και στο Facebook 122 εκ.

-Συγκριτικά στο Instragram ο Νεϋμάρ έχει 100 εκ., ο Μέσι 97,1, ο Λεμπρόν Τζέιμς 39,5 εκ., ο Φέντερερ 5,1 εκ.

-Σύμφωνα με το Forbes, η αξία του Ρονάλντο αποτιμάται σε 450 εκ. δολάρια.

-Με το που πήγε ο Ρονάλντο στη Γιουβέντους, οι ιταλικές στοιχηματικές εταιρείες την τοποθέτησαν μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι ως πρώτο φαβορί κατάκτησης του Champions League, στο 6,5.

-Εάν η Γιουβέντους ολοκλήρωνε τη μετεγγραφή του στις αρχές Ιουνίου, πριν οριστικοποιηθεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο των ομάδων της Serie A, οι σύλλογοι θα λάμβαναν 10-20% περισσότερα χρήματα (από το Sky και το Perform), και το 1,4 δις ευρώ ετησίως θα προσέγγιζε το 1,6 δις.

-Προτού εμφανιστεί η μετεγγραφή Ρονάλντο, η Serie A δεν μπορούσε να έρθει σε συμφωνία με κάποια εταιρεία για την ονοματοδοσία, μετά την αποχώρηση της TIM. Ζητούσε 20 εκ. ευρώ ετησίως και δεν τα έβρισκε. Τώρα γίνεται λόγος για 25 εκ. ευρώ ετησίως κι οι σύλλογοι είναι σίγουροι πως θα βρεθεί ενδιαφερόμενος.

-Στο τηλεοπτικό συμβόλαιο, υπάρχει όρος της Serie A με Sky και Perform, πως εφόσον υπάρξει συγκεκριμένη αύξηση συνδρομών στα δίκτυα, οι σύλλογοι θα λάβουν bonus μέχρι και τα 150 εκ. ευρώ. Οι ομάδες, μετά τη μετεγγραφή Ρονάλντο, το θεωρούν δεδομένο.

Το ιταλικό πρωτάθλημα είναι από φέτος στα αθλητικά κανάλια της Nova.