Μετά από αρκετά χρόνια ο κρατικός προϋπολογισμός για τον αθλητισμό μπορεί να προκαλέσει μερικά χαμόγελα, αφού περιέχει αυξήσεις στις επιχορηγήσεις ομοσπονδιών και γηπέδων, κλιμάκωση των εργασιών βελτίωσης των αγωνιστικών χώρων και πιο «νοικοκυρεμένη» οικονομική διαχείριση.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσίασε με λεπτομέρειες τα στοιχεία για τον αθλητικό προϋπολογισμό του 2018. Ο Αθλητικός Προϋπολογισμός από 53.840.000 ευρώ το 2017, φτάνει τα 54.075.000 ευρώ τη νέα χρονιά, ενώ ο κωδικός των μεταβιβαστικών πληρωμών (δηλαδή για αθλητικές ομοσπονδίες, φορείς και στάδια) από 42.870.000 ευρώ το 2017, ανέρχεται σε 42.985.000 ευρώ για το 2018. Οι Αθλητικές Ομοσπονδίες αντί για 17.000.000 ευρώ το 2017, το νέο έτος θα πάρουν 17.700.000 ευρώ, με την κατανομή του ποσού ανά Ομοσπονδία να ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα.

Μετά την αποπληρωμή των χρεών πολλών ετών για τα 17 εθνικά στάδια, η ΓΓΑ προχώρησε σε λελογισμένη αύξηση του συνολικού ποσού που θα χορηγηθεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις, από 11.345.000 ευρώ το 2017 συγκεκριμένα, σε 11.450.000 ευρώ το 2018. Εντός του πρώτου διμήνου του 2018, θα καταβληθεί η πρώτη εκ των τριών δόσεων στις διοικήσεις των αθλητικών κέντρων.

Συνεχίζεται δηλαδή και το 2018 η οικονομική στήριξη των 17 Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, τα οποία βρίσκονται υπό την εποπτεία της ΓΓΑ. Πρέπει να ληφθεί επίσης υπ' όψη πως κάθε χρόνο τα τελικά χρήματα που διατίθενται στα Εθνικά Στάδια είναι περισσότερα του αρχικού προϋπολογισμού, αφού προστίθενται αυξήσεις για έργα και εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα ποσά που διατέθηκαν δηλαδή το 2017 ήταν 11.662.000 ευρώ συν την εξόφληση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους οφειλών εξαετίας για Εταιρείες Κοινής Ωφέλειας της τάξης του 1.494.740 ευρώ. Μέσα από αυτή τη νοικοκυρεμένη διαχείριση όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της ΓΓΑ είναι πλέον «καθαρά», δε χρωστούν δηλαδή ούτε ένα ευρώ, με μοναδική εξαίρεση της Πάτρας για την οποία επίσης δρομολογείται λύση.

Οι λεπτομέρειες του Αθλητικού Προϋπολογισμού 2018

athlitikos proypologismos 2018

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 σε όλα τα εθνικά αθλητικά κέντρα της ΓΓΑ έγιναν σημαντικά έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού. Παραδόθηκε το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο της Θεσσαλονίκης, είναι έτοιμο το ταρτάν στο βοηθητικό γήπεδο του Καυτανζογλείου σταδίου, παραδόθηκαν μεγάλα έργα στα Ιωάννινα (γήπεδο Λιμνοπούλας, κολυμβητήριο, χλοοτάπητας γηπέδου Ζωσιμάδων), το ΕΑΚ Ναυπάκτου αποτελεί αθλητικό στολίδι, το ΕΑΚ Πάτρας, στο οποίο ανήκει το κολυμβητήριο Πεπανός βελτιώνει τη λειτουργία του, τα ΕΑΚ Κομοτηνής, Λάρισας, Ηρακλείου, Κέρκυρας και Χανίων μετατρέπονται σε πόλους αθλητικής ανάπτυξης.

Η εικόνα αυτή, που είναι πραγματική σε κάθε διάσταση, δίνει τη δυνατότητα στη Πολιτεία να συνεχίσει τον προγραμματισμό της και για το 2018. Το νέο έτος θα βρει το κεντρικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, τα Ιωάννινα, τη Ναύπακτο με νέο ταρτάν, τις δημόσιες εγκαταστάσεις της Πάτρας έτοιμες να φιλοξενήσουν τους παράκτιους Μεσογειακούς αγώνες και τις εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Κωπηλασίας. Εντατικά ετοιμάζονται και άλλες μελέτες, όπως του κλειστού προθερμαντήριου στίβου στο Αλκαζάρ της Λάρισας.

Απομένει να φανεί εάν και οι διοικούντες τις Ομοσπονδίες θα φροντίσουν, ώστε ένα μέρος από αυτά τα χρήματα, με τα οποία τους επιχορηγεί η Πολιτεία, θα φτάσουν στα αθλητικά σωματεία και στους αθλητές για να μη διαμαρτύρονται. Και φυσικά, για μερικές εξ αυτών των αθλητικών Ομοσπονδιών απομένει να αποδειχθεί, εάν αυτά τα χρήματα μέσα από μια χρηστή διαχείριση θα αντιστοιχηθούν με τις αγωνιστικές επιτυχίες και την ανάλογη αθλητική ανάπτυξη. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοίχημα για το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ