Το σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, Video Assistant Referee (VAR) ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκου Παππά, του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Βαγγέλη Γραμμένου και του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη.

Το σύστημα VAR, δηλαδή η χρήση βίντεο προκειμένου οι διαιτητές να λαμβάνουν αποφάσεις για αμφισβητούμενες φάσεις, κερδίζει συνεχώς έδαφος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Από την επόμενη σεζόν θα μπει στην καθημερινότητα και του ελληνικού ποδοσφαίρου, σε μία προσπάθεια μείωσης των διαιτητικών λαθών και κυρίως της καχυποψίας που υπάρχει. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για ένα πρότζεκτ που θα χρειαστεί ειδικό εξοπλισμό πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης, της αθλητικής αρχής και της ΕΠΟ.

Αυτή η συμφωνία επετεύχθη σήμερα. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τις επόμενες μέρες. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει τόσο την εγκατάσταση του συστήματος, όσο και τη διαρκή προσαρμογή του σε νέες τεχνολογίες και σε τυχόν νέες επιταγές της FIFA.

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα προσφέρει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του συστήματος VAR επί πέντε έτη για τους επαγγελματικούς αγώνες Ποδοσφαίρου Super League και τους διαβαθμισμένους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας. Το κέντρο δεδομένων του συστήματος VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Πέραν του ελεγκτικού χαρακτήρα, το VAR έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως επιμορφωτικές, αλλά και δημιουργίας αρχείου.

Δηλώσεις

O Νίκος Παππάς αναφερόμενος στο VAR τόνισε «Καλωσορίζουμε το σύστημα VAR. Είμαι βέβαιος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύστημα θα βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα. Θα αναπτύξουμε μια υπηρεσία - κόσμημα για το αγαπημένο παιχνίδι του Έλληνα φίλαθλου, η οποία θα αυξήσει την αξιοπιστία του και θα μας επιτρέψει να επικεντρωθούμε στη χαρά του πλέον λαοφιλούς αθλήματος σε όλη την υφήλιο. Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι η ώρα να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το ίδιο το ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, επεσήμανε: «Σήμερα, γίνεται ένα ακόμα βήμα στο μεγάλο αγώνα που ξεκινήσαμε για τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ έχει πολλούς ακόμα αγώνες που πρέπει να κερδίσει και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα της, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης αυτού του πολύπαθου χώρου. Είναι πολύ σημαντικό να φύγουν όλες οι σκιές από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας Πολιτείας και ΕΠΟ. Θέλουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή».

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, υπογράμμισε: «Πλέον, όσο αυτονόητο και αν ακούγεται, η ΕΠΟ συνεργάζεται με την ελληνική Πολιτεία. Το σύστημα VAR είναι για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικότητα. Θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα σταματήσει ο δημόσιος λόγος να εξαντλείται γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η κυβέρνηση συντάσσεται μαζί μας σε αυτό».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, τόνισε: «Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Το λαοφιλές άθλημα του ποδοσφαίρου δεν εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της. Επιδιώκουμε ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΠΟ να εξυπηρετήσει το στόχο καταπολέμησης της διαφθοράς και εξάλειψης της βίας. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις που επεκτείνονται στην ψηφιακή ταυτοποίηση του φιλάθλου και σε μια διευρυμένη εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου».