Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων επέβαλε αναμενόμενο πρόστιμο ύψους 187 εκατ. ευρώ σε μια από τις θυγατρικές εταιρείες αθλητικού στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών του ομίλου GVC Holdings. Η εταιρεία λειτουργεί τους διαδικτυακούς τόπους Sportingbet, Vistabet και Bwin.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει πως "μία από τις θυγατρικές του Ομίλου που λειτουργούν υπό προσωρινή άδεια χρήσης τυχερών παιχνιδιών της Ελλάδας έλαβε ειδοποίηση για φορολογική οφειλή από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την περίοδο 2010 και 2011.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, η επιχείρηση ανήκε στην Sportingbet plc πριν από την εξαγορά της από τη GVC το 2013. Το συνολικό ποσό της φορολογικής οφειλής είναι 186,77 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα πολλαπλάσια των συνολικών εσόδων της ελληνικής θυγατρικής κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου".

Η GVC Holdings έκανε γνωστό πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και δεδομένου ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει μηχανισμός επίσημης διευθέτησης, η διαδικασία προσφυγής θα διεξαχθεί μέσω των Ελληνικών δικαστηρίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας "για να μπορέσει η θυγατρική του Ομίλου να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της, προτίθεται να συνάψει με τις ελληνικές αρχές πρόγραμμα πληρωμών, με το οποίο θα καταβάλλονται στην Εφορία περίπου 7,8 εκατ. ευρώ το μήνα τους επόμενους 24 μήνες. Εντούτοις, δεδομένου ότι η θυγατρική του Ομίλου πρέπει να υποβληθεί σε διαδικασία προσφυγής, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι είναι συνετό να εγγράψει μια πρόβλεψη περίπου 200 εκατ. ευρώ για το 2017, αναφέρεται στην ανακοίνωση της GVC".

Η GVC Holdings επισημαίνει την "επιτακτική ανάγκη ψήφισης του νόμου για την τελική ρύθμιση της αγοράς των διαδικτυακών παιγνίων ορίζοντας ένα μόνιμο πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών και εξαλείφοντας τέτοια φαινόμενα που βάλλουν κατά των δημοσίων εσόδων αλλά και των συνεπών εταιρειών του κλάδου".

ΘΑ πρέπει βέβαια να επισημάνουμε πως η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου δεν έχει όμως εμποδίσει άλλες εταιρείες (βλ. Stoiximan.gr, Πάμε Στοίχημα) να είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό δημόσιο και να έχουν πληρώσει όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πηγή: emea.gr