Με επίσημη ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο η Forthnet, μητρική εταιρεία της τηλεοπτικής πλατφόρμας της Nova, ενημέρωσε για την απόφασή της να διακόψει τη συνεργασία της με το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για την επόμενη σεζόν (2018-19), αφήνοντας στον αέρα τη μετάδοση των αγώνων. Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν πως θα επιχειρηθούν μεμονωμένες συμφωνίες με διάφορες ομάδες.

Το σίριαλ των τελευταίων μηνών με τα τηλεοπτικά της Σούπερ Λιγκ και τη σχέση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος με τη Nova, η οποία εδώ και χρόνια είναι το τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει τη διοργάνωση, έχει από σήμερα νέο επεισόδιο. Όπως έγινε γνωστό, η Nova άσκησε το μονομερές δικαίωμά της για τον πρόωρο τερματισμό της Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης (ΣΚΔ) που είχε με τη λίγκα (15 ΠΑΕ εκτός του ΠΑΟΚ) για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2018-19). Για το υπόλοιπο της τρέχουσας σεζόν δε θα υπάρξουν αλλαγές.

Η Nova εδώ και πάρα πολύ καιρό προσπαθεί να πείσει τους παράγοντες των ομάδων να υπάρξουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο πρωτάθλημα, ώστε το ποδοσφαιρικό (και παράλληλα τηλεοπτικό) προϊόν να αναβαθμιστεί και η ίδια να μην αισθάνεται πως πετά στον κάλαθο των αχρήστων τις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που πληρώνει για τη μετάδοση των αγώνων. Να θυμίσουμε ότι πριν από δύο χρόνια η Nova είχε προτείνει στη Σούπερ Λιγκ τη μείωση των ομάδων από 16 σε 12 καθώς και την ανάδειξη του πρωταθλητή από play offs. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα διεθνών συμβουλευτικών οίκων που είχε παραγγείλει η ίδια η λίγκα. Όμως το καλοκαίρι του 2017 οι παράγοντες των ΠΑΕ αναίρεσαν μέσα σε λίγους μήνες τη δική τους απόφαση σχετικά με τη μείωση των ομάδων.

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή απόφαση η οποία, όμως, δε σηματοδοτεί την αποχώρηση της Nova από το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Το δίκτυο είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει το «μοντέλο ΠΑΟΚ», δηλαδή να υπογράψει και με άλλες ομάδες συμβάσεις για τη μετάδοση των εντός έδρας ματς της επερχόμενης σεζόν, όπως ακριβώς έχει κάνει με τον «Δικέφαλο». Δηλαδή, να έρθει σε συμφωνία ξεχωριστά με κάθε σύλλογο. To ύψος των διμερών συμβάσεων που θα συνάψει η Nova με τις ΠΑΕ, θα είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά οικονομικά δεδομένα της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς και σε καμία περίπτωση δε θα περιλαμβάνει και τις 16 ομάδες.

Στελέχη της Κάντζας, ανέφεραν ότι «πέρα από την προάσπιση των εμπορικών και οικονομικών συμφερόντων της εταιρείας, ελπίζουμε η κίνηση αυτή να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να αποτελέσει ευκαιρία για restart που τόσο πολύ χρειάζεται ο Συνεταιρισμός της Σούπερ Λιγκ».