Η FIFA και η UEFA τοποθετούνται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα γεγονότα της Τούμπας και καλούν την ΕΠΟ να λάβει άμεσα, αυστηρά μέτρα.

Λίγες ώρες πριν από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που θα παραχωρήσει σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χέρμπερτ Χούμπελ, αξιωματούχοι της Παγκόσμιας αλλά και της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, τοποθετήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα γεγονότα της Τούμπας, καλώντας την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να πάρει άμεσα αυστηρά μέτρα.

«Η UEFA καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα επεισόδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεδομένου ότι τα επεισόδια συνέβησαν σε εσωτερική διοργάνωση, κάθε πειθαρχικό μέτρο που θα επιβληθεί εμπίπτει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων φορέων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της UEFA, σημειώνοντας ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και παραπέμποντας για περισσότερα στην FIFA.

Ετσι το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικονώνησε και με την FIFA. Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τάισα Μπράβο Πλουμ, δεν θέλησε, λίγο πριν την έκτακτη συνέντευξη Τύπου της FIFA στην Αθήνα, να προχωρήσει σε νέες λεπτομέρειες, σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται, μεταξύ Ελλάδας και FIFA, για τα γεγονότα της Τούμπας, σημειώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ νέου ότι «η ΕΠΟ πρέπει να πάρει αυστηρά μέτρα και ταχέως» και επαναφέροντας την απειλή του αποκλεισμού.

«Η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA, υπεύθυνη για την επίβλεψη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα επεισόδια στην Ελλάδα και παροτρύνει όλους τους εθνικούς φορείς ποδοσφαίρου να ενεργήσουν αμέσως για να τερματίσουν την απαράδεκτη κατάσταση που εμφανίζεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρόλο που τα πρόσφατα περιστατικά συνέβησαν στο πλαίσιο μίας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αρμοδίων δικαστικών οργάνων της HFF, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτήν την κατάσταση και τώρα αναμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και ταχέως. Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA γνωρίζει επίσης την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα Super League του 2017/18.

Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε είδους βίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων θα υποχρέωνε τη FIFA να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων-μελών της FIFA υποβάλλοντας έκθεση στο Συμβούλιο της FIFA για εξέταση και τις ενδεχόμενες κυρώσεις που προβλέπονται στο καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανομένης της τιμωρίας της Ενωσης».