«Δεν απειλούμε, όμως το Grexit δεν είναι αδύνατον», ήταν το βασικό μήνυμα που βγαίνει από όσα ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης που έχει ορίσει η FIFA για την ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τύπου. Γραπτές δεσμεύσεις από τους παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει στον γκρεμό, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπεύθυνος της επιτροπής παρακολούθησης της ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, μετά την συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της FIFA και της UEFA με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη και με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο.

Ο Αυστριακός δικηγόρος ζήτησε από όλους τους θεσμικούς φορείς και τους ιδιοκτήτες των ομάδων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καλώντας σε συστράτευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως διευκρίνισε, η αναφορά του προς τη FIFA θα είναι αυστηρή και εναπόκειται στην παγκόσμια συνομοσπονδία να λάβει την τελική απόφαση.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Χούμπελ

Αφού καλησπέρισε τους δημοσιογράφους, τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση πως «θα ήθελα να ξεκαθαρίσω μια παρεξήγηση που έγινε. Η επιτροπή παρακολούθησης δεν είναι εδώ για να αναλάβουμε τη διοίκηση της ΕΠΟ, να είναι σκιώδης διοίκηση. Η επιτροπή είναι εδώ για να βοηθήσει, να προτείνει και δώσει συμβουλές στο τι μπορεί να γίνει καλύτερα.

Έχω την αίσθηση ότι η παρεξήγηση δεν έχει περάσει. Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει αγάπη για το ποδόσφαιρό σας, η οποία είναι υπερβολική κάποιες φορές. Βρήκαν ένα νέο πρόεδρο που είχε ενέργεια να προσφέρει πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν ενδιαφέρονται όλοι οι παράγοντες για το καλό του παιχνιδιού.

Η επιτροπή παρακολούθησης δεν είναι εδώ για να λαμβάνει αποφάσεις και να επιβάλει κυρώσεις. Μεταφέρει στη FIFA τι κινήσεις έχουν γίνει, τι δεν έχει γίνει. Δυστυχώς ήταν επιβεβλημένο να έρθουμε εδώ μετά από όσα έγιναν τις 2-3 τελευταίες αγωνιστικές. Όσα έγιναν ήταν απαράδεκτα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χούμπελ τόνισε ότι «όλοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, βλέπουμε τα περιστατικά βίας. Πώς μπορείς να βάζεις τα παιδιά σου στο γήπεδο, όταν υπάρχουν όπλα στον αγωνιστικό χώρο; Επικρατούν απειλές και εκβιασμοί και εκτός γηπέδου. Αυτά είναι απαράδεκτα.

Αυτή η συμπεριφορά μας πίεζε να έρθουμε εδώ και να προβούμε σε συστάσεις. Τα σωστά βήματα πρέπει να τα αγκαλιάσει όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια. Το Grexit που έμοιαζε μακρινό, δεν είναι πλέον. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φτάσει στο γκρεμό».

Για τη συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού, είπε: «Είχα μόλις μια συνάντηση με τον Υπουργό σχετικά με το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα της βίας. Ξεκαθαρίστηκε ότι η Πολιτεία δεν έχει σκοπό να πάρει τον έλεγχο του ποδοσφαίρου. Σε αυτή την περίπτωση όμως διακυβεύτηκε η δημόσια ασφάλεια. Μιλήσαμε για το πώς μπορεί η ΕΠΟ και η Πολιτεία να λάβουν μέτρα. Μας υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν μέτρα και πως θα βρουν τη λύση. Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να πω τι συζητήθηκε προηγουμένως. Εμείς ήρθαμε εδώ για να κάνουμε συστάσεις».

Ακολούθως, ανέφερε στις δηλώσεις του: «Δεν υπάρχει θέση στη βία. Θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση και υπόσχεση από όλους ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο παιχνίδι. Δεν γίνεται να υπάρχουν όπλα και εκβιασμοί. "Δεν είναι στο συμφέρον κανενός να είναι οι αγώνες κεκλεισμένων των θυρών τα παιχνίδια. Αυτό επηρεάζει και την Εθνική σας ομάδα. Γιατί όταν παίζουν ελληνικές οι ομάδες στην Ευρώπη ακολουθούνται όλοι οι κανόνες; Ως πατέρας σας δηλώνω ότι δεν θα έστελνα τα παιδιά μου σε αυτά τα γήπεδα, σε μια κατά τα άλλα υπέροχη και πανέμορφη χώρα.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας. Ο Τύπος έχει δύναμη. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Και στη Δημοκρατία, όμως υπάρχουν όρια. Η αναφορά στη FIFA δεν θα περιγράφει μια ιδανική κατάσταση με ουράνια τόξα. Θα είναι σοβαρή αναφορά. Δεν ξέρω ποια θα είναι η απόφαση που θα πάρει η FIFA. Είναι μεγάλο το εύρος των ποινών που μπορεί να επιβληθούν. Ζητάμε μια ισχυρή ΕΠΟ που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις.

Η κατάσταση είναι σοβαρή. Να ξεκινήσει πάλι το πρωτάθλημα, αλλά να αποφασιστεί το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να παρέμβει στο ποδόσφαιρο, αλλά είναι χρέος της η δημόσια ασφάλεια. Πρέπει να σταματήσει η βία, κανένας από εδώ μέσα δεν πιστεύω ότι θα ήθελε να βλέπει τέτοιες εικόνες».

Ακολούθησαν ερωτήσεις στον εκπρόσωπο της FIFA:

-Για το αν μπορεί να αναφερθεί συγκεκριμένα σε μέτρα που θα ληφθούν:«Εμείς όπως και οι δύο διεθνείς Ομοσπονδίες είμαστε εδώ για να δείξουμε τον δρόμο. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αναφορές. Τα μέτρα θα ληφθούν από τους αρμόδιους στην Ελλάδα. Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τους Έλληνες παράγοντες. Στο τέλος είναι στην αρμοδιότητα της FIFA να δεχθεί τα όσα γίνεται και το πόσο θα ανέχεται αυτές τις συμπεριφορές. Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν από τους παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αν αυτά είναι ανεπαρκή, τότε θα δούμε τι θα γίνει».

-Για το τι ζήτησε από την ΕΠΟ και την Πολιτεία: «Δεν μπορώ να πω, δεν θέλω να μην είναι ευγενικός. Ως δικηγόρος, όταν με ρωτούν τι είχα συζητήσει σε μια αίθουσα, δεν λέω. Κατανοήστε τι θέση μου και την επιτροπή παρακολούθησης».

-Για την απόφαση να αναβληθεί το πρωτάθλημα: «Δεν είναι αρμοδιότητα της επιτροπής μας να σχολιάσω την απόφαση της Πολιτείας για αναβολή του πρωταθλήματος. Ελήφθη από τον υπουργό και τον Πρωθυπουργό. Προερχόμενος από το ποδόσφαιρο, κανείς δεν θέλει άδειο τον αγωνιστικό χώρο και να μην γίνονται αγώνες».

-Για το ενδεχόμενο Grexit: «Υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών, είναι στο χέρι του δικαστή τι θα κάνει. Η πιθανότητα του Grexit, είναι πιθανή. Δεν λέω ότι θα γίνει. Όμως αν φτάσουν εκεί τα πράγματα, μην πει κανένας ότι δεν είχαμε κάνει αναφορά σε αυτό το ενδεχόμενο. Φαντάζεστε να κυκλοφορούσε ένας παράγοντας με όπλο στον αγωνιστικό χώρο στη Γερμανία; Άκουσα πριν το κομμάτι των Ρόλινγκ Στόουνς, το 'Paint it black', αλλά δεν θέλω να τα βάψω όλα μαύρα. Τα λέω για να τα ακούσουν όλοι. Αγαπάμε την Ελλάδα και το ποδόσφαιρό σας και είστε πρωταθλητές Ευρώπης αλλά πρέπει να συμμορφωθείτε εάν θέλετε να μείνετε στην οικογένειά μας».

-Για το αν του έκανε εντύπωση η συμπεριφορά του Λούμπος Μίχελ το βράδυ της Κυριακής: «Προσπαθώ να απαντήσω με ευγένεια και γενικά. Θα ήταν άδικο να το προσωποποιήσω. Ό,τι έγινε εκείνο το βράδυ είναι ντροπή. Είναι πράγματα απαράδεκτα και από εδώ και πέρα θα επιληφθούν τα αρμόδια Όργανα».

-Για ποιο λόγο έγινε η συνέντευξη Τύπου από τη στιγμή που δεν αναφέρθηκε σε κάτι συγκεκριμένο: «Κρίναμε ότι ήταν η στιγμή να δώσουμε συνέντευξη Τύπου και να μιλήσουμε. Μπορεί και να ακολουθηθεί μία γραπτή δήλωση. Συγνώμη εάν δεν σας ικανοποιεί αυτό. Δεν είμαστε εδώ για να απειλήσουμε κανέναν. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το τι έγινε.

Η λέξη Grexit δεν είναι απειλή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η αναφορά που θα υποβάλλουμε περιλαμβάνει ευρήματα και καταστάσεις. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις. Η FIFA το κάνει αυτό».

-Για το πότε θα είναι έτοιμη η αναφορά του: «Υπολογίζω σε δέκα μέρες. Το πότε θα ασχοληθεί η FIFA δεν το γνωρίζω».

-Για τη σφαίρα που είχε λάβει σε επιστολή ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος: «Το να λάβεις μια επιστολή με σφαίρα τα Χριστούγεννα, δεν το θεωρώ φιλική πράξη.

Γραμμένος: Διορία ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, μετά τη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου της FIFA στα γραφεία της ΕΠΟ δήλωσε τα παρακάτω για το ελληνικό ποδόσφαιρο και το μέλλον τους πρωταθλήματος στους δημοσιογράφους:

«Ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή θα περιμένουμε έγγραφη δέσμευση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ώστε να αποφασίσουμε για την επανέναρξη του πρωταθλήματος».