Η εθνική Βραζιλίας έχει καταφέρει με την πορεία της εδώ και δεκαετίες να θεωρείται η πιο θεαματική εθνική ομάδα στον κόσμο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δέχεται πολύ προσοδοφόρες προτάσεις για να δίνει φιλικά σε όλο τον κόσμο.

Την προηγούμενη εβδομάδα, που σε ολόκληρη την υφήλιο διεξάγονταν οι τελευταίοι αγώνες των προκριματικών που έκριναν τις ομάδες που θα αγωνιστούν στο Μουντιάλ της Ρωσίας, η «Σελεσάο», όπως είναι γνωστή η εθνική Βραζιλίας, έδινε φιλικά ματς, έτσι ώστε να προετοιμαστεί ενόψει του Μουντιάλ. Το ένα ματς ήταν στο Λονδίνο απέναντι στην εθνική Αγγλίας και το άλλο στη Λιλ της Γαλλίας, με αντίπαλο την εθνική ομάδα της Ιαπωνίας. Τον επόμενο Μάρτιο ο Νεϊμάρ και η παρέα του θα βρεθούν στη Γερμανία καθώς και τη Μόσχα, στα εγκαίνια του ανακαινισμένου γήπεδο Λουζνίκι, που το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τον τελικό.

Γενικότερα, η Βραζιλία σπάνια δίνει φιλικά ματς εντός έδρας, προτιμώντας είτε να αγωνίζεται στις έδρες των αντιπάλων της είτε σε ουδέτερα γήπεδα. Αυτό από τη μία πλευρά έχει να κάνει με το γεγονός πως τα περισσότερα μέλη της ομάδας αγωνίζονται στην Ευρώπη, οπότε έτσι αποφεύγουν τα μακρινά ταξίδια στην πατρίδα τους. Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως, είναι πως η Βραζιλιάνικη Ομοσπονδία καρπώνεται σημαντικά ποσά για να στέλνει την «Σελεσάο» στα διάφορα φιλικά.

Στον χάρτη βλέπουμε τις διάφορες χώρες στις οποίες η εθνική Βραζιλίας έχει δώσει φιλικά ματς, την τελευταία πεναετία

brazilia filika

Οι ποδοσφαιρόφιλοι σε όλο τον κόσμο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αρκετά χρήματα για να βρεθούν στις εξέδρες και να δουν τα αστέρια της Βραζιλίας από κοντά. Τον περασμένο Ιούνιο σχεδόν 100.000 άτομα αγόρασαν εισιτήριο για το φιλικό Βραζιλία - Αργεντινή στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Με την ίδια δίψα, όμως, υποδέχονται την τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και σε χώρες «χορτασμένες» από το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, το 2015 πάνω από 60.000 άτομα πήγαν στο Emirates του Λονδίνου για να δουν τη Βραζιλία να αντιμετωπίζει τη Χιλή.

Με λίγα λόγια οι διοργανωτές αυτών των αγώνων έχουν εξασφαλισμένη την οικονομική επιτυχία. Οι παράγοντες της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας το ξέρουν αυτό πολύ καλά, για αυτό και φροντίζουν να κερδίζουν σημαντικό κομμάτι της πίτας. Το πρακτορείο μάρκετινγκ Pitch International, που κάνει τις διάφορες επαφές εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ζήτησε 3 εκατ. λίρες (3,4 εκατ. ευρώ) για τον αγώνα στο Γουέμπλεϊ, την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ποσό αυτό είναι αρκετά υψηλό, αφού μιλάμε για ένα ματς, αλλά δεν αποτελεί ρεκόρ. Πριν μερικά χρόνια, η Βραζιλία και η Αργεντινή αγωνίστηκαν στο Κατάρ, στο πλαίσιο της προσπάθεια του εμιράτου να πάρει το χρίσμα της φιλοξενίας του Μουντιάλ. Για να γίνει το ματς οι Άραβες πλήρωσαν 8,6 εκατ. δολάρια (7,3 εκατ. ευρώ). Τώρα το σε ποια χέρια κατέληξαν τα χρήματα ακόμα δεν είναι σίγουρο, με το θέμα να απασχολεί τις αρχές, συμπεριλαμβανόμενο στον μεγάλο φάκελο των ατασθαλιών που έστειλαν το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού του 2022 στο Κατάρ.