Ένα μικρό αγγλικό κλαμπ, η Στίβενεϊτζ, δεν αποκλείεται να μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως η ομάδα που έφερε επανάσταση στο οικονομικό κομμάτι, εισάγοντας το «crowdfunding» (χρηματοδότηση από το πλήθος) μέσω της πώλησης ομολόγων απευθείας στους οπαδούς.

Να μία μέθοδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στη χώρα μας, που πολλές ΠΑΕ και ΚΑΕ έχουν ανάγκη για χρήματα. Φυσικά, κάτι τέτοιο προϋποθέτει το κοινό να πειστεί πως οι παράγοντες δεν είναι τυχοδιώκτες, αλλά θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια σωστά για την ανάπτυξη της ομάδας.

Η ποδοσφαιρική βιομηχανία μπορεί να ανθίζει και τα χρήματα γύρω της να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, αυτό όμως δε σημαίνει πως όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι έχουν γεμάτα ταμεία και μπορούν να κινηθούν όπως το επιθυμούν (μία ματιά στη χώρα μας θα σας πείσει). Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε πολλές περιπτώσεις δεν παραχωρούν δάνεια, η χρηματοδότηση από επενδυτικές (μέσω αγοράς των δικαιωμάτων πώλησης παικτών) απαγορεύθηκε καθολικά από τη ΦΙΦΑ, οπότε οι διοικούντες αναζητούν άλλους τρόπους για να αυξήσουν την ρευστότητα.

Η πρωτοπόρος Στίβενεϊτζ και η Φροζινόνε

Οι παράγοντες της Στίβενεϊτζ, που αγωνίζεται στην 4η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, είχαν την πρωτοποριακή ιδέα να χρησιμοποιήσουν το όλο και πιο διαδεδομένο «crowdfunding», δηλαδή τη διαδικασία κατά την οποία το κοινό συνεισφέρει οικονομικά σε κάποιο σκοπό, εξασφαλίζοντας διάφορων ειδών ανταλλάγματα.

Με την πρακτική αυτή, ο σύλλογος από την ομώνυμη πόλη της ανατολικής Αγγλίας συγκέντρωσε το ποσό των 600.000 λιρών διαθέτοντας στους οπαδούς της, διαδικτυακά, ομόλογα πενταετούς διάρκειας. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την ανακατασκευή μίας εξέδρας στο γήπεδο της ομάδας. Πριν λίγες ημέρες το παράδειγμα της Στίβενεϊτζ ακολούθησε η ιταλική Φροζινόνε, που εξέδωσε ομόλογο αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.

Από μεγάλος σκόρερ σε μπίζνεσμαν

Η Tifosy, η εταιρεία - πλατφόρμα πίσω από τα δύο πρότζεκτ, ιδρύθηκε από τον παλαίμαχο άσο Τζιανλούκα Βιάλι, σε συνεργασία με τον πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Φαούστο Ζανετόν, και δύο άλλους επενδυτές. Μέχρι στιγμής τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί δεν είναι τεράστια, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο τον πρώην διεθνή επιθετικό, είναι μόνο η αρχή. «Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με μεγάλη ομάδα της Σέριε Α και ένα κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ», είπε ο Βιάλι μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Επιπροσθέτως, έχουμε ξεκινήσει επαφές και με άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες καθώς με ομάδες ράγκμπι και κρίκετ». Αξίζει να τονιστεί πως η Tifosy (βασισμένο στο ιταλικό «tifosi» που σημαίνει οπαδοί), καρπώνεται το 4-6% από τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται.

vialli tifozy

Ο παλαίμαχος Ιταλός άσος και συνιδρυτής της πλατφόρμας crowdfunding Tifosy, Τζιανλούκα Βιάλι

Η αγάπη για την ομάδα ξεπερνά τον επενδυτικό κίνδυνο

Οι όροι με βάση τους οποίους γίνεται η συναλλαγή εγκυμονούν αρκετούς κινδύνους για τους οπαδούς - επενδυτές, για αυτό και η συγκεκριμένη πρακτική απευθύνεται σε όσους αγαπούν τις ομάδες και σκέφτονται περισσότερο με την καρδιά. Για παράδειγμα, αν οι εν λόγω σύλλογοι, ή όσοι ακολουθήσουν αυτή την τακτική στο μέλλον, πτωχεύσουν, οι κάτοχοι των ομολόγων θα αποζημιωθούν μετά από τους μεγάλους πιστωτές (π.χ. τράπεζες). Άλλος όρος είναι πως αν στον τελευταίο χρόνο της πενταετίας η ομάδα υποβιβαστεί, τότε η διάρκεια του ομολόγου (άρα και η επιστροφή των χρημάτων στους οπαδούς) επεκτείνεται αυτόματα κατά ένα έτος. Φυσικά, αν τα οικονομικά του κλαμπ βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση και πάλι οι φίλαθλοι δε θα πάρουν τα λεφτά τους.

Τι κερδίζουν οι οπαδοί - επενδυτές

Το μεγαλύτερο κέρδος για τους οπαδούς μπορεί να μην είναι χειροπιαστό, αλλά όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ξέρουν τη σημασία τους. Η αίσθηση πως βοήθησαν την ομάδα να ανακατασκευάσει το γήπεδο ή να φτιάξει προπονητικό κέντρο ή γενικότερα να φέρει εις πέρας κάποιο στόχο είναι για τους οπαδούς ανεκτίμητη. Πέραν τούτου, οι φίλοι της Στίβενεϊτζ θα λάβουν είτε τόκο 4% σε μετρητά είτε 8% σε πιστωτικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αγορά προϊόντων με το σήμα της ομάδας. Στην περίπτωση της Φροζινόνε οι «πιστοί» θα λάβουν +5% σε χρήματα και 3% σε πιστωτικό. Η ιταλική ομάδα θα χρησιμοποιήσει τα συγκεντρωθέντα κεφάλια σε κατασκευή εστιατορίου, ιατρικού κέντρου και καταστημάτων γύρω από το νέο της γήπεδο.