Τα έσοδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, σύμφωνα με την 27η έκθεση της Deloitte «Annual Review of Football Finance» που διεξάγει ετησίως το SportsBusiness Group της Deloitte. Ρεκόρ εσόδων 14,3 δισ. στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα.

Η αύξηση του 4% από την περίοδο 2015/16 οφείλεται κυρίως στα «5 μεγάλα» ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, των οποίων τα συνολικά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 1,3 δισ. ευρώ (9%) φτάνοντας τα 14,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2016/17. Η συνολική αυτή αύξηση, βέβαια, δεν οφείλεται αποκλειστικά στα «5 μεγάλα» πρωταθλήματα, αλλά και στα μικρότερα που είδαν επίσης αύξηση των εσόδων τους, με χαμηλότερο, ωστόσο, ρυθμό συγκριτικά με αυτά που παρατηρήθηκαν στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η ισπανική La Liga είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, από πλευράς εσόδων, μετά τη συλλογική συμφωνία πώλησης των δικαιωμάτων αναμετάδοσης, η οποία είχε σημαντική επίδραση στα έσοδα.

Επιπλέον, η Deloitte διαπίστωσε ότι η αύξηση των εσόδων των «5 Μεγάλων» πρωταθλημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων κερδοφορίας με την Premier League, τη Bundesliga και τη La Liga να ανακοινώνουν συνολικά λειτουργικά κέρδη άνω των 300 εκατ. για πρώτη φορά.

Ο Dan Jones, Partner και επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: «Η οικονομική κατάσταση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν ήταν ποτέ καλύτερη και αναμένουμε συνεχή ανάπτυξη και ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια. Αυτή η οικονομική επιτυχία όχι μόνο αντανακλά την παγκόσμια δημοφιλία του ποδοσφαίρου, αλλά και τον επαγγελματισμό των κορυφαίων συλλόγων και τη δύναμη του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν.

«Το γεγονός ότι η ισπανική La Liga μπόρεσε να ξεπεράσει την Bundesliga, η οποία κατείχε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα έσοδα, για πάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει το ευρύ φάσμα των αλλαγών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Η νέα πρόκληση της La Liga θα είναι να καλύψει τη διαφορά με την Premier League, η οποία παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς.»

Η Premier League παρέμεινε πολύ πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό από πλευράς εσόδων, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά έσοδα ύψους 5,3 δισ. ευρώ το 2016/17, από 4,9 δισ. ευρώ το 2015/16. Η Premier League είναι πλέον 86% μεγαλύτερη από την ισπανική La Liga, ενώ ο νέος κύκλος για τα δικαιώματα αναμετάδοσης βοήθησε όλα τα κλαμπ της Premier League να συγκεντρώσουν εισοδήματα ρεκόρ.

Αν και η Bundesliga έχει πέσει κάτω από τη La Liga από πλευράς εσόδων, η πολυετής εντυπωσιακή εμπορική απόδοση των γερμανικών συλλόγων δίνει τη δυνατότητα στην Bundesliga να ανακτήσει τη δεύτερη θέση στο εγγύς μέλλον. Οι βελτιωμένες συμφωνίες ραδιοτηλεοπτικών αναμεταδόσεων, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα οδηγήσουν σε αύξηση 1,4 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο των εσόδων για τα δύο πρώτα τμήματα της Γερμανίας το 2017/18.

Οι ιταλικές ομάδες της Serie A ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ σε συνολικά έσοδα για πρώτη φορά, αυξημένα κατά 8% σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων μιας ομάδας, της Internazionale. Οι ιταλικοί σύλλογοι θα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο από τις αλλαγές των κριτηρίων για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA. Με 4 συλλόγους να εξασφαλίζουν τη θέση τους στοGroup Stage του Champions League της UEFA από το 2018/19 και με βελτιωμένες τις συμφωνίες ραδιοτηλεοπτικών αναμεταδόσεων από την ίδια σεζόν, οι ιταλικοί σύλλογοι περιμένουν αυξημένα έσοδα.

Παρά το γεγονός ότι η Ligue 1 της Γαλλίας παραμένει το πρωτάθλημα με τα πιο χαμηλά έσοδα μεταξύ των «5 Μεγάλων» πρωταθλημάτων, τα έσοδα των γαλλικών συλλόγων αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως χάρις στην έναρξη νέων εγχώριων συμφωνιών ραδιοτηλεοπτικών αναμεταδόσεων. Τα πρόσφατα νέα για τη συμφωνία με την Mediapro για την περίοδο 2020/21 έως 2023/24 στηρίζουν τη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ligue 1.