Για ακόμα μία χρονιά, ένα από τα πιο έγκυρα βρετανικά μέσα που ασχολούνται με την αθλητική βιομηχανία, το SportingIntelligence, δημοσιοποίησε την έκθεση Global Sports Salaries Survey, η οποία παρουσιάζει τον μέσο όρο των χρημάτων που καταβάλουν στους αθλητές οι ομάδες στα πιο διαδεδομένα επαγγελματικά αθλήματα. Το bigbusiness.gr σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα και την κατάταξη με τις Τοπ 100 ομάδες.

Τα χρήματα έχουν αποκτήσει κομβικό ρόλο στον σύγχρονο επαγγελματικό αθλητισμό, με τους κορυφαίους αθλητές να αμείβονται πλουσιοπάροχα για τις υπηρεσίες τους. Με την επιτυχία να έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με το μπάτζετ, οι ομάδες δαπανούν συνολικά 20,5 δισ. το χρόνο για μισθούς. Οι ειδικοί του SportingIntelligence προσπάθησαν να βρουν ποιες είναι οι ομάδες που σε μέσο όρο δίνουν τα περισσότερα, αλλά και ποια είναι τα πιο επικερδή (για τους αθλητές) σπορ.

Θέλοντας το δείγμα να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό, οι ερευνητές μελέτησαν τις οικονομικές απολαβές (μόνο από τα αγωνιστικά συμβόλαια και όχι από εμπορικά deal) περίπου 10.000 αθλητών από 465 ομάδες που αγωνίζονται σε 29 λίγκες, 9 διαφορετικών αθλημάτων. Εννοείται πως αφού μιλάμε για διαφορετικά αθλήματα η σύγκριση δεν είναι εύκολη (στο μπάσκετ ένα ρόστερ έχει 15 άτομα, στο ποδόσφαιρο 25, στο αμερικανικό φούτμπολ πάνω από 50, κλπ). Για αυτό και η μελέτη εστιάζει στους μέσους όρους αμοιβών ανά αισθητή, έτσι ώστε να μας παρέχει μία ιδέα για την τάση που υπάρχει σε κάθε άθλημα αλλά και για το ποιών ομάδων οι παίκτες αμείβονται καλύτερα.

 

Η Οκλαχόμα στην κορυφή του κόσμου

Για κάποιον που δεν παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο μπάσκετ (και είναι κάποιας ηλικίας) είναι πιο πιθανό να γνωρίζει τους Σιάτλ Σούπερσόνικς, την ομάδα από την οποία προέρχονται οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Στα εννέα χρόνια της ύπαρξής της η ομάδα της Οκλαχόμα έχει μία αξιοσέβαστη πορεία, μετρώντας έναν τίτλο πρωταθλήτριας Δυτικής Περιφέρειας. Τώρα, όμως, ο στόχος είναι ακόμα πιο υψηλός και δεν είναι άλλος από την κορυφή του NBA.

Για αυτό και αποφάσισαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να φτιάξουν ένα πολύ ισχυρό ρόστερ. Έδωσαν στο μεγάλο τους αστέρι το υψηλότερο συμβόλαιο στην ιστορία του αθλητισμού, ανανέωσαν πληρώνοντας σημαντικά ποσά κάποιους κομβικούς παίκτες και πήραν με μετεγγραφή σπουδαία (και ακριβοπληρωμένα) αστέρια, όπως ο Καρμέλο Άντονι και ο Πολ Τζόρτζ. Το αποτέλεσμα είναι την τρέχουσα σεζόν να πρέπει να καταβάλουν στους παίκτες τους 130 εκατ. δολάρια ή 9,3 εκατ. ανά αθλητή. Το ποσό αυτό τη φέρνει για πρώτη φορά στην κορυφή της λίστας.

 

NBA, ένα αθλητικό «χρυσορυχείο»

Το ότι μία ομάδα του NBA είναι στην κορυφή της κατάταξης δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον απόλυτο κανόνα. Το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και τα ποσά γύρω του είναι τεράστια. Την ίδια στιγμή, κάθε ομάδα μπορεί να έχει μόλις 15 παίκτες στο ρόστερ της, άρα αυτοί μοιράζονται πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Οι οικονομική κυριαρχία της λίγκας είναι τόσο μεγάλη που σε μερικά χρόνια μόνο ομάδες μπάσκετ θα υπάρχουν στο Τοπ 20. Στην 2η θέση της κατάταξης βρίσκουμε τους Κλίβελαντ Καβαλίερς (1οι την περσινή σεζόν) που έχουν υπογράψει συμβόλαια κόστους 9 εκατ. δολ. ανά μπασκετμπολίστα. Οι πρωταθλητές του NBA, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, καταλαμβάνουν την 3η θέση, με τον μέσο όρο των ετήσιων μισθών τους να φτάνει τα 8,9 εκατ. δολ.

 

Οι ποδοσφαιρικοί γίγαντες σπάνε το κατεστημένο

Το μοναδικό σπορ εκτός του μπάσκετ που εκπροσωπείται στο Τοπ 20 της λίστας είναι το ποδόσφαιρο. Η Μπαρτσελόνα οδηγεί τους εκπροσώπους του «βασιλιά των σπορ» (4η στο σύνολο) με μέσο όρο μισθών στα 8,6 εκατ. ανά ποδοσφαιριστή. Η νέα μεγάλη δύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, η Παρί Σεν Ζερμέν (5η στο σύνολο), να ακολουθεί κατά πόδας με 8,4. Η «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης κατατάσσεται 9η με 8,1 εκατ.

Στην παραπάνω τριάδα δε βλέπουμε κάποιο σύλλογο από την Αγγλία, το πρωτάθλημα της χώρας, όμως, η Πρέμιερ Λιγκ, είναι η λίγκα που καταβάλει τους υψηλότερους μισθούς (2,64 εκατ. λίρες ετησίως) στον χώρο του ποδοσφαίρου.

 

Αναλυτικά, οι 100 ομάδες που για την τρέχουσα σεζόν θα πληρώσουν τα περισσότερα, κατά μέσο όρο, στους αθλητές τους

top100 omades megaliteroi misthoi