Η διπλωματική κρίση στον Κόλπο και το εμπάργκο που έχει υποβληθεί στο Κατάρ δεν πρόκειται να βλάψουν την προετοιμασία για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2022, σύμφωνα με όσα ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της οργανωτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενός πολύ πρωτοποριακού σχεδίου για ένα από τα γήπεδα της διοργάνωσης.

Το σχέδιο για το Στάδιο Ras Abu Aboud είναι το έβδομο -από τα συνολικά οκτώ- που παρουσιάζουν οι διοργανωτές του Μουντιάλ του Κατάρ. Το 40.000 θέσεων γήπεδο, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της προκυμαίας της Ντόχα και θα φιλοξενήσει αγώνες μέχρι και τα προημιτελικά, θα είναι πολύ ιδιαίτερο, αφού θα είναι το αποτέλεσμα συναρμολόγησης μεγάλων μπλοκ, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα και της αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς.

Το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Fenwick Iribarren Architects, που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό, είχε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν, ως δομικά υλικά, τροποποιημένα κοντέινερς. Ο στόχος είναι μετά το πέρας του Μουντιάλ το γήπεδο να μεταφερθεί είτε σε άλλο σημείο του Κατάρ ή ακόμα και να πουληθεί σε άλλη χώρα.

RasAbuAboud02

Εικόνες για το πώς θα είναι το νέο γήπεδο

Η ανακοίνωση αυτή είναι η δεύτερη για κατασκευή γηπέδου από τον Ιούνιο, που αρκετοί από τους γείτονες του Κατάρ διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς μαζί του και επέβαλαν στη μικρή -αλλά βαθύπλουτη- χώρα εμπορικό εμπάργκο και κυρώσεις για ταξιδιωτικές μετακινήσεις. Όλο αυτό δημιούργησε αμφιβολίες για την ικανότητά του εμιράτου να ολοκληρώσει τα τεράστια οικοδομικά έργα που απαιτούνται για τη φιλοξενία του κορυφαίου ποδοσφαιρικού ραντεβού.

Ωστόσο, η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022 έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο και προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό ή και ακόμα πιο γρήγορα, για να αποδείξει πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Η όλη κατάσταση έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος, αλλά τα οικονομικά ζητήματα δεν ανησυχούν ποτέ το Κατάρ.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του τεχνικού γραφείο παράδοσης των έργων του Μουντιάλ, Hilal Jeham Al Kuwari, τόνισε: «Η παρουσίαση του πλάνου για το Στάδιο Ras Abu Aboud έρχεται τρεις μήνες μετά την αντίστοιχη για το Στάδιο Al Thumama και έξι μήνες μετά τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου Khalifa International. Το ότι η μία θετική ανακοίνωση διαδέχεται την άλλη υπογραμμίζει τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειωθεί σε όλα τα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα οποία δεν έχουν επηρεαστεί από τον παράνομο αποκλεισμό που έχει υποστεί το κράτος του Κατάρ. Όλα τα έργα μας προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και θα παραδοθούν μέσα στους στόχους ολοκλήρωσης που έχουν τεθεί».