Οι 20 πιο κερδοφόροι (υψηλότερα έσοδα στον κόσμο)  ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στον κόσμο κατέγραψαν ρεκόρ συνολικών εσόδων ύψους 8,3 δισ. ευρώ (4,4 δισ. δολάρια) το 2017/18, με αύξηση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την 22η έκδοση του συλλόγου Football Money League από το Sports Business Group της Deloitte. Η Ρεάλ Μαδρίτης (συνολικά έσοδα 750,9 εκατομμυρίων ευρώ), η Μπαρτσελόνα (690,4 εκατομμύρια ευρώ) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (666 εκατομμύρια ευρώ), αποτέλεσαν (είναι)  τους τρεις πλουσιότερους συλλόγους σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, καταγράφοντας συνολικά έσοδα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το διπλάσιο των συνολικών εισοδημάτων των τριών αυτών ομάδων 10 χρόνια πριν ( περίοδος 2007/2008). Αξίζει να σημειωθεί πως για να εξασφαλίσει κάποιος μία θέση στην εικοσάδα αυτής της χρονιάς απαιτούνταν έσοδα ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τα συνολικά έσοδα ύψους € 8,3 δισ. των πλουσιότερων συλλόγων της πρώτης εικοσάδας, τα τηλεοπτικά δικαιώματα παραμένουν η σημαντικότερη πηγή εσόδων (43%). Ωστόσο, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, μια αξιοσημείωτη τάση ήταν η αύξηση των εμπορικών εσόδων για τους πλουσιότερους συλλόγους, τα οποία καλύπτουν πλέον το 40% των συνολικών εσόδων. Τα έσοδα από του αγώνες παραμένουν αμετάβλητα στο 17%.

Η Ισπανία στην κορυφή: Ξανά στις δύο πρώτες θέσεις ισπανικές ομάδες μετά τη σεζόν 2014/2015

Έχοντας δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ ύψους 750,9 εκατομμυρίων ευρώ, η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στην πρώτη θέση του Football Money League, με τη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου να είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ιστορία της έκθεσης (60,5 εκατομμύρια ευρώ) .

Τα έσοδα των “Los Blancos” αυξήθηκαν πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως καθώς εξασφάλισαν τον τρίτο διαδοχικό τους τίτλο στο Champions League. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εμπορική ανάπτυξη ύψους € 54,8εκ., συμπεριλαμβανομένης της αύξησης εσόδων από χορηγούς, πωλήσεις προϊόντων και της εκμετάλλευσης ολοένα και πιο κερδοφόρων φιλικών αγώνων πριν την έναρξη της σαιζόν. Αγγίζοντας τα € 356,2 εκ. η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αυτή τη στιγμή τα υψηλότερα εμπορικά έσοδα από οποιοδήποτε ποδοσφαιρικό σύλλογο παγκοσμίως, απόδειξη της διεθνούς  αναγνώρισης του εμπορικού της σήματος.

Ο Dan Jones, partner του Sports Business Group της Deloitte σχολιάζει: «Η εξαιρετική οικονομική απόδοση της Ρεάλ Μαδρίτης βασίζεται στη μακρά ιστορία επιτυχιών της στον αγωνιστικό χώρο, και φυσικά πιο πρόσφατα στους τρεις διαδοχικούς τίτλους τους στο Champions League. Αυτό επέτρεψε στο σύλλογο να συνεχίσει να αυξάνει στα εμπορικά του έσοδα.»

Ενώ πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι από τους συλλόγους του top 10 του Football Money League έχουν περάσει στους 16 του UEFA Champions League και προβλέπουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων που σημαίνει ότι η πορεία τους στην κορυφαία διοργάνωση της UEFA αυτής της σεζόν μπορεί να επηρεάσει αισθητά την κατάταξη για το επόμενο έτους»

Premier League κυριαρχεί στο top 10

Παρά την πτώση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την πρώτη στην τρίτη θέση, η Αγγλική Premier League έχει έξι ομάδες στις πρώτες 10 θέσεις φέτος, οι περισσότερες που έχουν υπάρξει ποτέ από μία χώρα. Η Tottenham Hotspur (συνολικά έσοδα 379,4 εκατομμυρίων δολαρίων) εισέρχεται ξανά στο top 10 της Money League για πρώτη φορά μετά το 2006/7, διότι παίζοντας όλους τους αγώνες στο Wembley Stadium κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά τους κατά € 26,5 εκ. (54%).

Η Μάντσεστερ Σίτι (£ 503,5 εκατ.) έχει εδραιώσει τη θέση της στις πέντε πρώτες θέσεις, ενώ η Λίβερπουλ (£ 455,1 εκατ.) κατέχει την έβδομη θέση μετά την εμφάνιση της στον τελικό του Champions League το 2017/18 που συνέβαλε στην εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων της κατά £ 90,6 εκατ. Μόνο τα έσοδα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της Λίβερπουλ, τα οποία αυξήθηκαν από £ 65,8εκ (€ 68,8εκ.) σε £ 222,6εκ (€ 251,3εκ.) θα αρκούσαν για μια θέση στις 15 πρώτες θέσεις της φετινής Money League.

Επιπλέον, η Chelsea (£ 448εκ) διατηρεί την όγδοη θέση, ενώ η Arsenal (£ 389.1m) πέφτει στην ένατη, καθώς η απουσία της από το Champions League για πρώτη φορά από το 1997/1998 είχε ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοί της να την ξεπεράσουν σε έσοδα. Η Everton (£ 188.6m) και η West Ham (£ 175.3m) διατηρούν τις θέσεις τους στο top 20, με την επιστροφή της Newcastle United (£ 178.5m) στην Premier League το 2017/18 να τους επιτρέπει την εξασφάλιση της 19ης θέσης.

Ο Sam Boor, Διευθυντής του Sports Business Group της Deloitte, σχολιάζει: "Η σημαντική παρουσία των συλλόγων της Premier League εξακολουθεί να γίνεται αισθητή στο φετινό Deloitte Football Money League. Ωστόσο, με τη διαδικασία της Premier League για τον επόμενο κύκλο των εγχώριων δικαιωμάτων από το 2019/20 να έχει ολοκληρωθεί και με την πώληση των δικαιωμάτων στο εξωτερικό να έχουν σχεδόν περατωθεί, είναι σαφές ότι οι σύλλογοι της Premier League δεν θα είναι σε θέση να βασίζονται στην εκρηκτική ανάπτυξη των τηλεοπτικών μεταδόσεων, ως πηγή μελλοντικής ανάπτυξης, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε  οι σύλλογοι να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην δική τους ανάπτυξη την επερχόμενη σεζόν και ειδικότερα στην βελτιστοποίηση των εμπορικών εσόδων, η οποία ήταν ένας βασικός τομέας διαφοροποίησης των ηγετικών ευρωπαϊκών ομάδων τα τελευταία χρόνια»

Οι ευρωπαίοι γίγαντες επωφελούνται από τις μεταγραφές

Η Paris Saint-Germain έχει ανατρέψει δύο συνεχόμενα χρόνια πτώσης, ανεβαίνοντας μία θέση και «τερματίζοντας» έκτη στο φετινό Money League. Οι κορυφαίες μετάγραφες των Neymar Jr. και Kylian Mbappé το καλοκαίρι του 2017 είχαν αξιοσημείωτα θετική επίδραση στα έσοδα της PSG, με το σύλλογο να πετυχαίνει συνολικά έσοδα € 541,7εκ., καθώς υπάρχει η επιθυμία παρακολούθησης μερικών από τους τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο μεταφράστηκε σε βελτιωμένα έσοδα από εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η Μπάγερν Μονάχου κατέχει την τέταρτη θέση, παραμένοντας για 11 συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη πεντάδα. Η Inter Milan ανεβαίνει μία θέση, καταλήγοντας στη 14η μετά από άλλο ένα έτος αύξησης των εμπορικών εσόδων, ενώ οι AS Roma και AC Milan επιστρέφουν στην πρώτη εικοσάδα χάρη στις επιδόσεις στις διοργανώσεις της UEFA. Οι αποδόσεις τους στο Champions League ήταν επίσης καθοριστική για την Beşiktas (26η), η οποία πέτυχε την υψηλότερη θέση που είχε ποτέ στο Money League ενώ η Σεβίλλη (27η).

Ο κ. Boor προσέθεσε: «Η έρευνά μας έχει εντοπίσει πώς η δυνατότητα ενός παγκόσμιου αστεριού να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εκτός αγωνιστικού χώρου ίσως γίνεται ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι σύλλογοι κατά την εκπόνηση της πολιτικής μεταγραφών τους. Έχουμε ήδη δει περιπτώσεις που αποδεικνύουν πώς η απόκτηση αυτών των παικτών μπορεί να έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο και στο επόμενο έτος θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν η απόκτηση του Cristiano Ronaldo το καλοκαίρι του 2018 θα φέρει παρόμοια πλεονεκτήματα εντός και εκτός γηπέδου στη Γιουβέντους, η οποία έχει πέσει κάτω από την πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά από το 2011/12.»