Η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση να ακυρώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω του κορωναϊού, που εμφανίστηκε στην Κίνα και επηρέασε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας.

Η Κόϊκε, που αναγνώρισε ότι ανησυχεί για το θέμα, προχώρησε σε δηλώσεις, αφού η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόφασή της να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκαν ότι έχουν μολυνθεί από το ξέσπασμα του κοροναϊού που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν.

Ακριβώς 175 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, οι διοργανωτές στο Τόκιο 2020 είναι πάντως σε εγρήγορση για τις πιθανές έμμεσες επιπτώσεις της επιδημίας κοροναϊού στην Κίνα.

«Έχουμε μόλις 176 ημέρες» είπε χθες, «και οι προετοιμασίες μας συνεχίζονται, πρέπει να ανταποκριθούμε σθεναρά στο νέο κορωναϊό για να τον περιορίσουμε ή αλλιώς θα το μετανιώσουμε», πρόσθεσε: «Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσω αυτό το νέο πρόβλημα και να συνεργαστώ με όλους εσάς», είπε απευθυνόμενη στους επικεφαλής των 62 δήμων του Τόκιο.

Αρκετές διοργανώσεις στην Κίνα έχουν αναβληθεί και τα προκριματικά τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν μετακινηθεί αλλού. Το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός στην Κίνα που πλησιάζει, είναι το Grand Prix της Formula 1 στην Σανγκάη στις 19 Απριλίου.
 
Το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 213 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 9.692 και πλέον.