Μια καθυστέρηση ενός ή δύο ετών θα ήταν η «πιο εφικτή» επιλογή εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι εξ΄ αιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού (COVID-19), όπως δήλωσε μέλος του εκτελεστικής επιτροπής της οργανωτικής επιτροπής στο Reuters.

Ο Χαρουγιούκι Τακαχάσι, δήλωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή, μόλις έχει αρχίσει να εξετάζει τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο ο ιός θα μπορούσε να επηρεάσει τους Αγώνες. Ο Τακαχάσι έχει πει στο παρελθόν στην Wall Street Journal ότι η επιτροπή δεν είχε συζητήσει τον αντίκτυπο του ιού, αφού είχε συναντηθεί τελευταία φορά τον Δεκέμβριο πριν από την εξάπλωση της επιδημίας.

Οι διοργανωτές επιμένουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ακυρωθούν ή θα αναβληθούν, αλλά οι χορηγοί που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια προβληματίζονται ολοένα και περισσότερο για το πώς η επιδημία του κοροναϊού θα επηρεάσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Ο Τακαχάσι είπε στο Reuters ότι η οικονομική ζημία από την ακύρωση των Αγώνων ή την διεξαγωγή τους χωρίς θεατές θα ήταν υπερβολικά μεγάλη, ενώ μια καθυστέρηση μικρότερη του ενός έτους θα έρχεται σε σύγκρουση με άλλές προγραμματισμένες διοργανώσεις.

Εάν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αποφασίσει να ακυρώσει τους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ιαπωνία θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο αντίκτυπος στο ιαπωνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1,4%, σύμφωνα με την ιστοσελίδα οικονομικής ανάλυσης του αθλητισμού «Palco23».

Οι σχετικές εκτιμήσεις, γίνονται από την εταιρεία SMBC Nikko Securities, η οποία υπολογίζει ότι η κατανάλωση που «παράγεται» από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι 5,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «η ακύρωση του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο συνεπάγεται σημαντικές απώλειες για την Ιαπωνία, η οποία έχει επενδύσει σε πολλές αθλητικές υποδομές».

Η SMBC εκτιμά, ότι αν η πανδημία λήξει τον Απρίλιο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ακυρωθούν και γίνουν μεταξύ 24 Ιουλίου και 9 Αυγούστου, ο αντίκτυπος στο ιαπωνικό ΑΕΠ θα είναι 0,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε αυτή την προοπτική, η ακύρωση κρατήσεων στον τομέα της φιλοξενίας θα σήμαινε πτώση των εσόδων των Ολυμπιακών Αγώνων κατά 14,9%.