Σχεδόν τα δύο τρίτα (σ.σ. το 65%) των εταίρων των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, που αναβλήθηκαν για το καλοκαίρι του 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν είναι βέβαιοι ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι NHK.

Οι ερευνητές απευθύνθηκαν σε 78 χορηγούς εκ των οποίων, απάντησαν οι 57.

Ορισμένοι συνεργάτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις συνέπειες στις διαφημιστικές τους δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των Αγώνων, δεδομένου του κινδύνου διάδοσης της Covid-19 και του αυξανόμενου κόστους για τους διοργανωτές, σύμφωνα με το NHK.

«Αναζητούμε τρόπους για να απλοποιήσουμε τη διοργάνωση των Αγώνων, για να δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε την πολυπλοκότητα των Αγώνων και το κόστος τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πιθανότητα μίας διοργάνωσης κεκλεισμένων των θυρών.

Οι χορηγοί, φοβούνται επίσης, την ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με τους διοργανωτές να τονίζουν ότι το 2021 είναι η «τελευταία επιλογή» για την διεξαγωγή τους, καθώς κορυφαίοι παράγοντες του Ολυμπιακού κινήματος, αλλά και των οικοδεσποτών, έχουν καταστήσει σαφές πως είτε θα γίνουν το 2021, είτε θα ματαιωθούν.

Πολλοί από αυτούς, εξήγησαν επίσης ότι δεν έχουν αποφασίσει σε ποιο πλαίσιο θα κινηθούν σχετικά με την παρουσία τους στην κορυφαία διοργάνωση, δεδομένου πως δεν έχει αρχίσει ακόμη, η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεών τους με τους διοργανωτές.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (σ.σ. 68%) επεσήμαναν επίσης, ότι η κρίση του κορονοϊού, έχει επηρεάσει την οικονομική κατάσταση τους.

Οι διοργανωτές του Τόκιο 2020, δεν έδωσαν εκτίμηση των πρόσθετων δαπανών που σχετίζονται με την αναβολή της διοργάνωσης για το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, η ΔΟΕ από την πλευρά της, ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου ότι έχει αποδεσμεύσει 800 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Ο τελευταίος εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από τους διοργανωτές, δηλαδή πριν από την πανδημία και την απόφαση αναβολής, ήταν 1.350 δισεκατομμύρια γιεν (σ.σ. περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ) για την Ιαπωνία.

Οσον αφορά στους συνεργάτες-χορηγούς, πρόκειται για πολλές και μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες από όλους τους τομείς, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα διέθεταν συνολικά, περίπου τρια δισ. ευρώ, ποσό ίσο, με το ήμισυ των αναμενομένων κερδών από την διοργάνωση.

Σ΄ αυτό το ποσό, δεν περιλαμβάνονται οι συμμετοχές της Toyota, της Panasonic και της Bridgestone, οι οποίες είναι παγκόσμιοι συνεργάτες της IOC σε διάφορους Ολυμπιακούς Αγώνες.