Την ημερολογιακή χρονιά που πέρασε 6,37 δισ. δολάρια άλλαξαν χέρια για αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών, σε διεθνές επίπεδο (μεταξύ ομάδων διαφορετικών χωρών), σύμφωνα με το σύστημα παρακολούθησης μετεγγραφών της ΦΙΦΑ (TMS). Όλες οι λεπτομέρειες του παγκόσμιου μετεγγραφικού παζαριού.

Η νέα έκδοση της ετήσιας έκθεσης του TMS αποκαλύπτει πως μέσα στο 2017 13.415 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μετακινήθηκαν ανάμεσα σε ομάδες διαφορετικών χωρών, σε 15.624 διαφορετικές μετεγγραφικές υποθέσεις (ο αριθμός είναι μεγαλύτερος γιατί κάποιοι παίκτες αλλάζουν πολλές φορές ομάδα). Οι αριθμοί αυτοί είναι ρεκόρ στην ιστορία του σπορ, αλλά δεν είναι το μοναδικό με το οποίο θα ασχοληθούμε.

Από αυτές τις μετεγγραφές το 84,2% έχει να κάνει με ελεύθερους ποδοσφαιριστές, των οποίων το συμβόλαιο είχε λήξει ή διακοπεί, ενώ το 15,8% ήταν ύστερα από συμφωνία δύο συλλόγων. Για αυτά τα deal δαπανήθηκε το ποσό των 6,37 δισ. δολαρίων που είναι κατά 32,7% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2016 και είναι με τεράστια διαφορά μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα του παρελθόντος. Το μεγαλύτερο μέρος (67,4%) αυτών των χρημάτων πληρώθηκε από 50 ομάδες 13 χωρών, με την Ευρώπη να είναι φυσικά πρωταγωνίστρια. Μεγάλη άνοδος υπήρξε και στον μέσο όρο των 50 ακριβότερων αγοραπωλησιών, που διπλασιάστηκε από 24 σε 48,2 εκατ.

Γεωγραφική Κατανομή

Η Βραζιλία είναι ως γνωστών η παγκόσμια «ποδοσφαιρομάνα». Για το 2016 ήταν πρώτη τόσο σε παίκτες που έφυγαν από τη χώρα (821), όσο και σε αυτούς που ήρθαν (748). Η πλούσια ποδοσφαιρικά Αγγλία έχει γίνει στόχος παικτών από όλο των πλανήτη, για αυτό και 732 επέλεξαν μέσα στο 2017 να συνεχίσουν την καριέρα τους στο «Νησί». Φυσικά την ίδια ώρα ένας επίσης μεγάλος αριθμός αποχώρησε από τις αγγλικές ομάδες (767). Οι δύο αυτές χώρες κατέχουν με διαφορά τις πρώτες θέσεις, με τη διαφορά πως στη Βραζιλία μιλάμε κυρίως για γηγενείς και στην Αγγλία για ξένους.

Η Ελλάδα έρχεται 13η στους παίκτες που πήραν μετεγγραφή για άλλη χώρα (268), στοιχείο που δείχνει πως τόσο οι Έλληνες ποδοσφαιριστές ψάχνουν αλλού την καριέρα τους όσο και ότι οι ξένοι που έρχονται μας αφήνουν γρήγορα. Την ίδια στιγμή αντικαθίστονται με άλλους, για αυτό στη χώρα μας ήρθαν 269 παίκτες.

Η διαδρομή από Βραζιλία σε Πορτογαλία ήταν η πιο συνηθισμένη, αφού έγινε από 168 αθλητές.

Μεταγραφικές δαπάνες και έσοδα ανά χώρα

Η Αγγλία παραμένει η πιο ισχυρή οικονομικά δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μέσα στο 2017 οι αγγλικές ομάδες δαπάνησαν 1,6 δισ. δολ. για την αγορά παικτών από άλλες χώρες, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Γαλλίας (859,8 εκατ.) που έρχεται 2η. Αρνητικό για τους Άγγλους πως αν από τις δαπάνες αφαιρέσουμε τα έσοδα από παίκτες που πούλησαν, το τελικό ισοζύγιο είναι αρνητικό σχεδόν κατά 1 δισ. Η θέση της Γαλλίας αποτελεί έκπληξη (πέρυσι ήταν εκτός 5άδας), αλλά δικαιολογείται αν αναλογιστούμε πως η Παρί Σεν Ζερμέν διέλυσε κάθε προηγούμενο μετεγγραφικό ρεκόρ για την απόκτηση του Νεϊμάρ. Στην 3η θέση συναντούμε την Ισπανία (730,3 εκατ.), στην 4η τη Γερμανία (721,8 εκατ.) με την 5άδα να κλείνει η Ιταλία (654 εκατ.)

Άξιο αναφοράς το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση της λίστας με τις χώρες που βγήκαν περισσότερο κερδισμένες από το μετεγγραφικό παζάρι. Οι ελληνικές ομάδες κέρδισαν από πωλήσεις 36,8 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τα όσα έδωσαν. Φυσικά το ποσό αυτό δεν πλησιάζει ούτε κοντά στα 707 εκατ. που αποτελούν το καθαρό κέρδος των Πορτογάλων, οι οποίοι παραδοσιακά ξέρουν να αγοράζουν φτηνά και να πουλούν πολύ πολύ ακριβότερα.

«Χρυσάφι» στα πόδια των ατζέντηδων

Τέλος, αξίζει να κάνουμε μία αναφορά στον κλάδο που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, τους ατζέντηδες που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες. Μέσα στο 2017 καρπώθηκαν το ως προμήθεια 447 εκατ., γεγονός που προβληματίζει τους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.