Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς και Φιλαδέλφεια Ίγκλς θα κοντραριστούν απόψε τη νύχτα (01:30 Fox Sports σε Nova και Cosmote TV) στον τελικό του πρωταθλήματος αμερικανικού φούτμπολ NFL, που φέρει το ιδιαίτερο όνομα Σούπερ Μπόουλ. Αυτή είναι η 52η φορά που θα πραγματοποιηθεί ο συγκεκριμένος αθλητικός θεσμός, ο οποίος μέσα στα χρόνια έχει αναδειχθεί στο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάπτυξης της αθλητικής βιομηχανίας και καταδεικνύει όσο κανένα άλλο γεγονός τη δύναμη του αθλητικού μάρκετινγκ.

Το αμερικανικό φούτμπολ μπορεί να μην είναι ευρέως διαδεδομένο σε παγκόσμιο επίπεδο, στις ΗΠΑ, όμως, την «πατρίδα» του επαγγελματικού αθλητισμού, το συγκεκριμένο άθλημα αποτελεί λατρεία και το Σούπερ Μπόουλ έχει διαστάσεις εθνικής εορτής. Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν παρακολουθούν το σπορ και δε γνωρίζουν ούτε καν ποιες ομάδες αγωνίζονται, θα κάτσουν στα φιλικά τραπέζια που στήνονται σε όλη τη χώρα για να παρακολουθήσουν τις κορυφαίες τηλεοπτικές διαφημίσεις της χρονιάς, το φημισμένο μουσικό σόου στο ημίχρονο, κλπ.

Όλο αυτό έχει αναγάγει το Σούπερ Μπόουλ στον εμπορικότερο ετήσιο αθλητικό αγώνα, αφού γύρω του έχει δημιουργηθεί μία τεράστια βιομηχανία οικονομικής αξίας 15,3 δισ. δολ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα χρήματα που θα ξοδέψουν οι Αμερικάνοι σε όλη τη χώρα σε αγορές που σχετίζονται με το σπουδαίο ματς. Αν αυτός ο αριθμός σας εντυπωσιάζει, τότε διαβάστε και τους υπόλοιπους που έχουν να κάνουν με το οικονομικό μέρος τους Σούπερ Μπόουλ.

Σούπερ Μπόουλ, το πιο πολύτιμο αθλητικό brand

Το Σούπερ Μπόουλ είναι το πολυτιμότερο brand στον κόσμο της αθλητικής βιομηχανίας, με ετήσιο τζίρο που υπολογίζεται σε 630 εκατ. δολ. και προέρχεται από τηλεόραση, εισιτήρια, χορηγίες, πώληση προϊόντων, κλπ. Μόνο στην οικοδέσποινα πόλη της Μινεάπολις (Μινεσότα) θα ξοδευτούν 343 εκατ. δολ από τους 125.000 τουρίστες που έχουν συρρεύσει.

Οι μεγιστάνες ιδιοκτήτες και η αξία των ομάδων

Ο Ρόμπερτ Κραφτ κατέβαλε το 1994 το τότε ποσό ρεκόρ των 172 εκατ. για να αποκτήσει τους Πάτριοτς. 24 χρόνια μετά η αξία της ομάδας έχει φτάσει τα 3,7 δισ., γεγονός που τη φέρνει στη 2η θέση μεταξύ των συλλόγων του NFL και στην πρώτη 5άδα μεταξύ όλων των αθλητικών οργανισμών στον πλανήτη. Ο ίδιος ο κ. Κραφτ, που πλούτισε ασχολούμενος με τη βιομηχανία χαρτιού και συσκευασίας, υπολογίζεται πως έχει περιουσία που φτάνει τα 6,2 δισ.

Ο ισχυρός άνδρας των «Αετών» είναι ο Τζέφρι Λούρι, που έγινε μεγαλομέτοχος της ομάδας το 1994 καταβάλλοντας 195 εκατ. και την έφερε σε σημείο να αξίζει σήμερα 2,65 δισ. Ο ίδιος έχει περιουσία της τάξεως των 2 δισ., με την ομάδα να αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι αυτής.

Για τους Πάτριοτς, που εδρεύουν στην πόλη Φόξμπορο της ευρύτερης περιοχής της Βοστώνης, μία κατάκτηση του πρωταθλήματος δε θα αλλάξει κατά πολύ την οικονομική αξία του κλαμπ, αφού θα αποτελεί τον 6ο τίτλο στην ιστορία του (όλοι από το 2001 και μετά). Μιλάμε για την με διαφορά πιο επιτυχημένη ομάδα από την αλλαγή της χιλιετίας και έπειτα. Για τους Ίγκλς, ωστόσο, που είναι η ομάδα με την 10η μεγαλύτερη αξία στο NFL και ποτέ ξανά δεν έχουν κερδίσει το Σούπερ Μπόουλ (έχουν 3 τίτλους πρωταθλητή πριν το 1960), μία νίκη απόψε θα αποτελέσει εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική - εμπορική άνθηση.

Οι αποδοχές των αστεριών των ομάδων

Η ομάδα της Φιλαδέλφεια πλήρωσε το 4ο μεγαλύτερο ποσό σε αθλητές τη φετινή σεζόν (151 εκατ. δολ.) Ο αμυντικός Τίμι Τζέρνιγκαν είναι αυτός που καρπώθηκε τα περισσότερα, αφού έβαλε στον λογαριασμό του 11 εκατ. Ένας άλλος παίκτης, όμως, επίσης αμυντικός, ο Φλέτσερ Κόξ, είναι αυτός που έχει το ανά μέσο όρο μεγαλύτερο συμβόλαιο, αμειβόμενος με 102 εκατ. για έξι χρόνια.

Για τους Πάτριοτς ο Στεφόν Γκίλμορ είναι ο παίκτης με την καλύτερη αμοιβή χάρη σε ένα συμβόλαιο 5 ετών με συνολικές αποδοχές 65 εκατ., στο οποίο πρέπει να προσθέσουμε ένα μπόνους υπογραφής 18 εκατ. Όσον αφορά τον Τομ Μπρέιντι, τον κουόρτερμπακ (επιθετικός οργανωτής, η πιο σημαντική θέση στο φούτμπολ) θρύλο που θεωρείται ο κορυφαίος στην ιστορία, θα λάβει μόλις 1 εκατ. Ο 40χρονος άσος επέλεξε να έχει τόσο μικρό ετήσιο μισθό έτσι ώστε να μπορεί η ομάδα να προσελκύσει καλύτερους παίκτες. Πάντως δεν χρειάζεται να τον λυπηθούμε, αφού πέρυσι εισέπραξε 28 εκατ. δολ., ως μπόνους υπογραφής, ενώ σε όλη του την καριέρα έχει καρπωθεί 197 εκατ.

Τα μπόνους νικητών και φιναλίστ

Στο NFL οι βασικοί μισθοί των αθλητών καλύπτουν μόνο την κανονική περίοδο. Για τα πλέι-οφ υπάρχουν τα διάφορα μπόνους ανάλογα την πορεία της κάθε ομάδας. Κάθε παίκτες των νέων πρωταθλητών(τα ρόστερ αποτελούνται από 53 άτομα) θα πάρει 112.000 δολ., ενώ οι ηττημένοι 56.000. Οι δύο νίκες στις προηγούμενες φάσεις των πλέι-οφ, που τους έφεραν στο Σούπερ Μπόουλ, ισοδυναμούν με 79.000 για κάθε αθλητή.

Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις

Το Σούπερ Μπόουλ είναι με διαφορά το σημαντικότερο τηλεοπτικό προϊόν στις ΗΠΑ. Μπορεί τις τελευταίες δύο σεζόν η τηλεθέαση στα ματς του NFL να ήταν μειωμένη, αλλά το Σούπερ Μπόουλ παραμένει το μοναδικό πρόγραμμα που θα ελκύσει περισσότερα από 100 εκατ. τηλεθεατές. Το περσινό ματς είδαν κατά μέσο όρο 111,3 εκατ. άτομα.

Είναι εύκολα κατανοητό πως τα κανάλια που μεταδίδουν τα Σούπερ Μπόουλ, για εφέτος αυτό το προνόμιο ανήκει στο NBC, εκμεταλλεύονται την τεράστια τηλεθέαση εκτινάσσοντας την τιμή του διαφημιστικού χρόνου. Το αμερικανικό δίκτυο ζητάει λίγο πάνω 5 εκατ. δολ. για χρόνο 30 δευτερόλεπτων, με τα συνολικά έσοδα να αναμένεται να φτάσουν τα 500 εκατ.

Τα «μαγικά» χαρτάκια

Το ότι όλα τα εισιτήρια έχουν πωληθεί μάλλον δε χρειάζεται να το αναφέρουμε. Άξιο αναφοράς, εντούτοις, είναι το γεγονός πως στις νόμιμες πλατφόρμες μεταπώλησης τα εισιτήρια κοστίζουν κατά μέσο όρο 5.739 δολάρια το ένα! Οι αρχικές τιμές ήταν από 950 έως 5.000 δολ.

Τεράστια ποσά στο στοίχημα

Με τόσα εκατομμύρια να παρακολουθούν τον μεγάλο τελικό είναι λογικό το στοίχημα να κυριαρχεί, με το Σούπερ Μπόουλ να θεωρείται το γεγονός που παράγει περισσότερο στοιχηματισμό. Οι μπουκμέικερς βγάζουν αποδόσεις για κάθε λεπτομέρεια του αγώνα.

Στο Σούπερ Μπόουλ του 2017 πονταρίστηκαν 138,5 εκατ., με τους μπουκ να βγαίνουν κερδισμένοι, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, κατά 10,9 εκατ. Αν ο τζίρος των 138,5 εκατ. σας φαίνεται μικρός, είναι γιατί αφορά μόνο τα νόμιμα στοιχήματα που παίχτηκαν στα γραφεία στοιχήματος της πολιτείας της Νεβάδα (Λας Βέγκας). Σε όλη την υπόλοιπη χώρα, όπου το στοίχημα απαγορεύεται, αναμένεται να πονταριστούν 4,6 δισ.

Το σόου του ημιχρόνου

Στο ημίχρονο των αγώνων του Σούπερ Μπόουλ πραγματοποιείται ένα από τα κορυφαία μουσικά σόου της χρονιάς. Πολύ μεγάλοι σταρ αναλαμβάνουν να ψυχαγωγήσουν θεατές και τηλεθεατές, με τις μετρήσεις να δείχνουν πως η τηλεθέαση αυξάνεται σε σχέση με την ώρα του αγώνα. Χορηγός του σόου θα είναι για έκτη συνεχή χρονιά η εταιρεία κολοσσός των αναψυκτικών Pepsi, που για να έχει αυτό το ρόλο καταβάλει στο NFL 7 εκατ. δολ. τον χρόνο.

Για τη φετινή διοργάνωση ο ρόλος της πρωταγωνίστριας έχει δοθεί στον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ. ο διάσημος τραγουδιστής δε θα πληρωθεί από το NFL, αφού θεωρείται τεράστια τιμή να τραγουδήσει κάποιος σε Σούπερ Μπόουλ, ενώ το οικονομικό κομμάτι καλύπτεται από την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζεται στις πωλήσεις δίσκων και γενικότερα την εμπορικότητα, όσων τραγουδιστών συμμετάσχουν στο σόου του ημιχρόνου. Ο Τίμπερλεϊκ έχει ανακοινώσει την κυκλοφορία νέου δίσκου, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει παγκόσμια περιοδεία.