Δυόμιση χρόνια πριν την έναρξή τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο έχουν ήδη αναδειχθεί οι πιο επιτυχημένοι σε έναν τομέα κομβικής σημασίας, τα έσοδα από χορηγίες και εμπορικές συμφωνίες. Όπως ενημέρωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), τα ήδη συμφωνηθέντα deal αγγίζουν τα 3 δισ. δολάρια.

Η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020 έχει καταφέρει όχι απλά να προσπεράσει σε εμπορικά έσοδα όλες τις προηγούμενες πόλεις που φιλοξένησαν Αγώνες, αλλά να συγκεντρώσει τα τριπλάσια χρήματα. Όλο αυτό ενώ υπάρχει ακόμα άπλετος χρόνος και για νέες συμφωνίες.

Όπως είναι λογικό οι άνθρωποι της ΔΟΕ είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, με τον επικεφαλής της επιτροπής συντονισμού για τους Αγώνες του 2020, Τζον Κόατες, να επαινεί τους Ιάπωνες για τη συνολική πρόοδο. «Το Τόκιο συνεχίζει να δείχνει θετική πρόοδο και να πετυχαίνει τους στόχους κλειδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της ΔΟΕ πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών της Πιόνγκτσανγκ (9-25/2). Επιπροσθέτως, τόνισε πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό πηγαίνουν και τα έργα κατασκευής των γηπέδων και των άλλων εγκαταστάσεων.

Όσον αφορά το κομμάτι των χορηγιών, ο Κόατες αποκάλυψε πως τα έσοδα έχουν ήδη φτάσει τα 2,91 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «εξαιρετικά επιτυχημένο». «Υπάρχουν συνολικά 47 εταίροι, 15 στην πρώτη βαθμίδα, 29 στη δεύτερη βαθμίδα και τρεις στην τρίτη βαθμίδα. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί 2,91 δισ. και ακόμα υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες συμφωνίες», σημείωσε για να προσθέσει: «Είναι χαρά μου που συνεργάζομαι με αυτή την οργανωτική επιτροπή».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012 παρήγαγαν περίπου 1,1 δισ. δολ., σε χορηγικά έσοδα, ενώ το Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 ισχυρίστηκε ότι ξεπέρασε ελαφρώς το Λονδίνο. Όμως τα οικονομικά αποτελέσματα για τους Αγώνες του Ρίο τίθενται εν αμφιβόλω, δεδομένου του γεγονότος πως διεξάγονται έρευνες για φαινόμενα διαφθοράς σε όλο το φάσμα της προετοιμασίας και διεξαγωγής της διοργάνωσης.