Συνολικές απώλειες 500 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, κατέγραψαν οι οκτώ πρωταθλητές των ισάριθμων πιο σημαντικών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, όπως προκύπτει από την 6η ετήσια έκθεση "The European Champions Report" της συμβουλευτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών με έδρα την Ολλανδία, KPMG, η οποία επισημαίνει πάντως ότι τα συνολικά έσοδα της Μάντσεστερ Σίτι, ύψους 644,2 εκατ. ευρώ, δεν είναι μόνο τα υψηλότερα μεταξύ των πρωταθλητών, αλλά και στην Ευρώπη, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

«Ενώ η επαναλειτουργία των γηπέδων και ορισμένες σημαντικές εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα μπορεί να προσφέρουν κάποια αισιοδοξία για την τρέχουσα και μελλοντική σεζόν, η πανδημία μεγέθυνε μόνο τα ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας και την ευθραυστότητα του ποδοσφαιρικού οικοσυστήματος συνολικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

 Η μελέτη εξετάζει τους πιο σχετικούς δείκτες επιχειρηματικής απόδοσης των Μάντσεστερ Σίτι, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Ιντερ, Λιλ, Άγιαξ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Μπεσίκτας για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάιο/Ιούνιο 2021.

 Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η μόνη πρωταθλήτρια που κατέγραψε όχι μόνο ετήσια αύξηση των συνολικών λειτουργικών εσόδων, αλλά και ξεπέρασε τα συνολικά έσοδά της την τελευταία σεζόν (2018/19) πριν από την Covid-19.

 Η Ίντερ κατέγραψε επίσης ετήσια αύξηση (κατά 19%) στα συνολικά λειτουργικά έσοδα, αλλά παρ' όλα αυτά κέρδισε 20 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι την τελευταία σεζόν πριν από την Covid-19. Η «καθαρή» ζημία-ρεκόρ των 245,6 εκατομμυρίων ευρώ τη σεζόν 2020/21 ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από ιταλικό ποδοσφαιρικό σύλλογο.

 Ενώ η πρωταθλήτρια Γαλλίας, Λιλ είδε τα συνολικά έσοδά της να μειώνονται από έτος σε έτος, είναι η μόνη πρωταθλήτρια που κατέγραψε υψηλότερα συνολικά έσοδα και τις δύο τελευταίες σεζόν που επλήγησαν από την πανδημία σε σχέση με την προ-Covid-19 περίοδο, κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων στις διοργανώσεις της UEFA.

 Η Μπάγερν Μονάχου είναι η μόνη ομάδα στην ανάλυση που κατέγραψε κέρδη, αν και ελαφρώς χαμηλότερα από ένα χρόνο πριν, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα στη διοίκηση συλλόγων από τους πρωταθλητές Γερμανίας, παρά την αύξηση του κόστους προσωπικού και τη μείωση των συνολικών εσόδων τις δύο τελευταίες σεζόν.

 Η πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης, πήγε από «καθαρή» απώλεια 1,8 εκατομμυρίων ευρώ σε εκπληκτική ζημία 111,7 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως λόγω της αξιοσημείωτης μείωσης των κερδών από τις μεταγραφές παικτών σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, όταν εισέπραξαν χρήματα παραχωρώντας κάποια μεγάλα ονόματα.

 Η Μπεσίκτας (Τουρκία) ήταν η μοναδική πρωταθλήτρια που πέτυχε βελτίωση στην επιχειρηματική απόδοσή της, αφού, αν και κατέγραψε «καθαρή» απώλεια 44,4 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν μείωσε στο μισό τις ζημίες σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

 Ο πρωταθλητής Ολλανδίας, Άγιαξ, και η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, υπέστησαν μείωση των λειτουργικών εσόδων και μέτρια αύξηση στο κόστος προσωπικού.

 Όσον αφορά τα συνολικά λειτουργικά έσοδα, τα οκτώ στοιχεία των πρωταθλητών αποτελούν μια διαφορετική εικόνα.
 Ειδικότερα, η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία επωφελήθηκε από την πρόκριση στον τελικό του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της, χάνοντας τελικά από την Τσέλσι, συγκέντρωσε 96 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε συνολικά έσοδα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, με ρυθμό αύξησης 17% από έτος σε έτος, ενώ τα λειτουργικά έσοδα της Ίντερ αυξήθηκαν κατά 19% (55 εκατ. ευρώ) σε ένα χρόνο. Οι σύλλογοι με τη μεγαλύτερη μείωση στα συνολικά λειτουργικά έσοδα ήταν ο Άγιαξ (-37 εκατομμύρια ευρώ, πτώση 23%) και η Μπεσίκτας (-15 εκατομμύρια ευρώ, -21%).
 Τα συνολικά έσοδα της Μάντσεστερ Σίτι ύψους 644,2 εκατ. ευρώ δεν είναι μόνο τα υψηλότερα μεταξύ των πρωταθλητών, αλλά και στην Ευρώπη: μπροστά από τη Ρεάλ Μαδρίτης (640,5 εκατ. ευρώ), την Μπάγερν (597,5 εκατ. ευρώ), την Μπαρτσελόνα (580,7 εκατ. ευρώ), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (557,4 εκατ. ευρώ) και την Τσέλσι (494,8 εκατ.), σύμφωνα με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για κορυφαίους συλλόγους, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται η Λίβερπουλ ή η Παρί Σεν Ζερμέν.