Έκθεση της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποιεί ότι το κόστος φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι ενδέχεται να είναι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από αυτό που είχε προβλεφτεί, ενώ κρούει των κώδωνα του κινδύνου για την έγκαιρη ετοιμασία μερικών γηπέδων.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι διοργανωτές Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων είναι πως το τελικό κόστος καταλήγει να είναι πολύ μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις η διαφορά είναι μικρή και διαχειρίσιμη σε άλλες, όπως για παράδειγμα στη χώρα μας, η διαφορά είναι καταστροφική.

Έξι χρόνια πριν το μεγάλο ραντεβού του 2024 τα πρώτα οικονομικά σύννεφα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους πάνω από το Παρίσι. Έκθεση που συντάχθηκε από τους οικονομικούς ελεγκτές, επιθεωρητές των υποδομών και εκπροσώπους της αθλητικής ηγεσίας, καλεί την Οργανωτική Επιτροπή να προβεί σε αλλαγές ώστε να μηδενίσει το ρίσκο που έχει εντοπιστεί. Αυτός είναι τα χρήματα που θα απαιτηθούν να ξεπεράσουν κατά 500 εκατ. τα 6,8 δισ. που είναι το κόστος που δήλωσαν οι Γάλλοι όταν τον Σεπτέμβριο τους ανατέθηκαν οι Αγώνες.

Μερικές από τις αλλαγές που προτείνουν οι ειδικοί είναι το να μικρύνει το «χωριό» των δημοσιογράφων και να επανασχεδιαστεί αυτό των αθλητών. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι το ρίσκο (που εννοείται πως δε γίνεται να μηδενιστεί) να περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ.