Την επιστροφή των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα τους για πρώτη φορά από το 1972 επιθυμούν οι Γερμανοί και για να το πετύχουν ετοιμάζουν ένα πρωτόγνωρο σχέδιο που θέλει τη διεξαγωγή της διοργάνωσης σε 13 πόλεις.

Το πρότζεκτ «Ρινανία - Ρουρ 2032» βασίζεται στην οικονομικά βιώσιμη διεξαγωγή των Αγώνων. Τα μεγάλα κόστη έχουν εξελιχθεί στον βασικό αποτρεπτικό παράγοντα που έχει σχεδόν εκμηδενίσει τον αριθμό των πόλεων που διεκδικούν τη διοργάνωση. Οι Γερμανοί σκέφτονται να απλώσουν τους Αγώνες σε 13 διαφορετικές πόλεις του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Συγκεκριμένα σε Άαχεν, Βόννη, Ντόρτμουντ, Ντούισμπουργκ, Ντίσελντορφ, Έσεν, Γκελζενκίρχεν, Ομπερχάουζεν, Ρεκλινγκχάουζεν και Μπόχουμ.

Στο master plan που παρουσιάστηκε εχθές αναλύονται διάφορες λεπτομέρειες, με σημαντικότερες αυτές που έχουν να κάνουν με τα γήπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 80% των απαιτούμενων γηπέδων υπάρχει ήδη, αφού οι προαναφερθείσες πόλεις διαθέτουν 24 μεγάλες γηπεδικές εγκαταστάσεις, πέντε στάδια χωρητικότητας μεγαλύτερης των 45.000 θέσεων, 115.000 δωμάτια για τους τουρίστες. Οι υπέυθυνοι τονίζουν πως αυτοί οι αριθμοί ξεπερνούν τους αντίστοιχους για το Ρίο, την πόλη που φιλοξένησε τους Αγώνες το 2016.

Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και βασικοί παράγοντες του πρότζεκτ, τονίζουν πως ο στόχος είναι το κόστος να μείνει σε χαμηλά επίπεδα και τα πάντα να γίνουν οργανωμένα και με αποτελεσματικότητα, όπως γενικά συμβαίνει στη Γερμανία. Επιπροσθέτως, ξεκαθαρίζουν πως στην περιοχή θα υπάρξει δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να είναι τελικά αυτοί που θα πάρουν την απόφαση για το αν θα πρέπει να προχωρήσει η διεκδίκηση.

Οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες που έλαβαν χώρα στη Γερμανία ήταν αυτοί το 1972 στο Μόναχο. Η ίδια πόλη διεκδίκηση τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022 χωρίς επιτυχία, ενώ για τους Θερινούς του 2024 το Αμβούργο ξεκίνησε διαδικασία διεκδίκησης, η οποία τελικά εγκαταλείφθηκε ύστερα από την αρνητική στάση των κατοίκων.