Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται συμφωνία για τα λιγνιτικά και τη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τη διάθεση των λιγνιτικών μονάδων και το φυσικό αέριο «βλέπει» η κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση.

Την πρώτη τους συνάντηση για τα θέματα της ενέργειας θα έχουν σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης,και οι εκπρόσωποι των θεσμών, με επίκεντρο τη συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα τεθούν προς πώληση, καθώς και την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και τον ρόλο της ΔΕΠΑ σε αυτή.

Ειδικότερα, η σχετική συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12 μ.μ., ενώ αναμένεται να υπάρξει και μια ακόμη συνάντηση προς το τέλος της εβδομάδας (Παρασκευή 1/12). Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κατά την οποία παρουσιάστηκαν σχετικά νομικά κείμενα.

Ο υπουργός, πάντως, εμφανίστηκε, χθες, αισιόδοξος κάνοντας λόγο για κατάληξη των διαπραγματεύσεων σε συμφωνία επί της αρχής με τους εκπροσώπους των θεσμών εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν για το «καλάθι» των μονάδων της ΔΕΗ που θα πωληθούν, δηλαδή τη μια μονάδα και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης στη Μελίτη και τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η διεκδίκηση της παράτασης των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου, που βγήκαν μεν εκτός λίστας, όμως παραμένει ζητούμενο η δυνατότητα αξιοποίησής τους, κάτι που θα συζητηθεί στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (DG Env) της Κομισιόν, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για περιορισμό των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Συγχρόνως, η κυβέρνηση εξετάζει κάποια «αντισταθμιστικά» μέτρα-παρεμβάσεις, προκειμένου να στηριχθούν οι περιοχές στις οποίες θα γίνει η αποεπένδυση.

Ως προς το θέμα της απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, που πρέπει να ξεκινήσει από τις αρχές του 2018, φαίνεται πως έχει προχωρήσει αρκετά η διαπραγμάτευση, με τις δύο εταιρείες λιανικής -ΕΠΑ- Αθήνας και Θεσσαλονίκης να αναδιαρθρώνονται, ώστε να υπάρξει σημαντική υποχώρηση της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εμπορικών εταιρειών, για να αρθεί η μονοπωλιακή της θέση στην αγορά.

Στο μεταξύ, για σήμερα το μεσημέρι η Συντονιστική Αγωνιστική Επιτροπή Μεγαλόπολης (στην οποία συμμετέχουν οι ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Μεγαλόπολης, Σωματεία ΔΕΗ, Εργατικό Κέντρο, τοπικοί φορείς) έχει προγραμματίσει παράσταση-συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ.