Οικονομική ενίσχυση για να βελτιώσουν την προετοιμασία τους ενόψει τον Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα λάβουν 14 από τους καλύτερους Έλληνες αθλητές, με το συνολικό ποσό των 320.000 δολ. να προέρχονται από το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Αλληλεγγύη της ΔΟΕ.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης μέσω του οποίου μετατρέπει μέρος των εμπορικών της εσόδων σε οικονομική ενίσχυση για τους αθλητές. Με τις εισπράξεις από τηλεοπτικά συμβόλαιο, χορηγίες, διαφημίσεις, κλπ να είναι αυξημένες τα τελευταία χρόνια, το ποσό που θα μοιράσει η ΔΟΕ αυξήθηκε από τα 440 εκατ. (την τετραετία 2013-16) στα 510 εκατ. για τον τρέχον Ολυμπιακό κύκλο (μέχρι τους Αγώνες του 2020).

Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αντίστοιχη το ποσό των 320.000 δολ., που όπως προείπαμε θα μοιραστεί σε 14 αθλητές. Ανάμεσά τους οι κορυφαίοι των κορυφαίων, δηλαδή Αννα Κορακάκη, Κατερίνα Στεφανίδη και Λευτέρης Πετρούνιας, καθώς και άλλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού αθλητισμού που θα προσπαθήσουν να διακριθούν στους επόμενους Ολυμπιακούς. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΟΕ στην επίσημη ανακοίνωση, στη λίστα αναμένεται να προστεθούν και άλλοι αθλητές μέχρι να φτάσουμε πιο κοντά στη διεξαγωγή των Αγώνων του Τόκιο.

Η ανακοίνωση της ΕΟΕ

«Η Ολυμπιακή Αλληλεγγύη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα επιχορηγήσει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με το ποσό των 320.000 δολαρίων μέσω του προγράμματος «Υποτροφίες για αθλητές Τόκιο 2020.

Όπως επισημαίνει η Ολυμπιακή Αλληλεγγύη, το ποσόν των 320.000 δολαρίων είναι μία έκτακτη επιχορήγηση που θα δοθεί κατόπιν παρεμβάσεων του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου και τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ και αποτελεί το διπλάσιο του προϋπολογισμού που δίδεται σε μία Ολυμπιακή Επιτροπή, με το προφίλ και το μέγεθος της Ελλάδας.

Οι υποτροφίες θα μοιραστούν σε 14 αθλητές και αθλήτριες που διεκδικούν την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και η επιλογή τους έγινε σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Διεθνείς Ομοσπονδίες των αθλημάτων που ανήκουν οι αθλητές.

Πρόκειται για τους:
Αννα Κορακάκη – Σκοποβολή
Κατερίνα Στεφανίδη – Στίβος
Κατερίνα Νικολαϊδου – Κωπηλασία
Παρασκευή Παπαχρήστου – Στίβος
Μαρία Πρεβολαράκη – Πάλη
Ευαγγελία Πλατανιώτη – Συγχρονισμένη Κολύμβηση
Ευαγγελία Παπάζογλου – Συγχρονισμένη Κολύμβηση
Λευτέρης Πετρούνιας – Γυμναστική
Παύλος Καγιαλής – Ιστιοπλοΐα
Παναγιώτης Μάντης – Ιστιοπλοΐα
Βύρων Κοκκαλάνης – Ιστιοπλοΐα
Σπυρίδων Γιάνναρος – Κωπηλασία
Παναγιώτης Μαγδανής – Κωπηλασία
Κωνσταντίνος Φιλιππίδης – Στίβος

Το ποσό των 320.000 δολαρίων θα επιμεριστεί σε 32 μέρη που είναι οι μήνες που απομένουν ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και θα μοιραστεί ισόποσα ανά μήνα στους αθλητές και στις αθλήτριες.

Επίσης η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αποφάσισε να προτείνει στη ΔΟΕ να εισαχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία των υποτροφιών και οι αθλητές Κριστιάν Γκολομέεφ και Χρήστος Βολικάκης ενώ ανάλογα με τις προκρίσεις που θα επιτευχθούν, η λίστα θα μεγαλώνει με νέους αθλητές και αθλήτριες».