Οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα συζητήθηκαν, στο πλαίσιο του πολυσυνεδρίου Capital + Vision 2018, που διοργάνωσε σήμερα για δεύτερη ημέρα το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» και την πύλη Capital.gr.

Ο Nicola Battilana, Country Representative for Greece and Balcans, της SNAM στην ομιλία του ανέφερε ότι το φυσικό αέριο είναι μέρος του σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Είναι το φυσικό και το αέριο από ανανεώσιμες πηγές, η πιο οικονομική και αξιόπιστη λύση και για την αποθήκευση ενέργειας. Αυξάνοντας, επίσης, τη διασύνδεση μεταξύ ενέργειας, επιτυγχάνουμε τους στόχους για ενεργειακή ασφάλεια. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο, όπως στη ναυτιλία, με τη αντικατάσταση του ενεργειακού μίγματος», υπογράμμισε

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Τζώρτζης, CEO της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι η εταιρία «επενδύει με εξωστρέφεια και δυναμισμό σε διασυνοριακά έργα που εξασφαλίζουν όχι μόνο την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο σημείο εισόδου του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την ευρύτερη περιοχή».

Στο επενδυτικό πρόγραμμα και τα έργα του ΔΕΣΦΑ αναφέρθηκε ο Σωτήριος Νίκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε Όπως είπε: «Σε λίγες μέρες, η ΡΑΕ θα ανακοινώσει το δεκαετές πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ, που ελπίζουμε ότι θα περιλαμβάνει αυτά που έχουμε προτείνει, δηλαδή μεταξύ άλλων, τους συμπιεστές στην Αμπελιά και Ν. Μεσημβρία και τον αγωγό προς τα Σκόπια. Διαθέτουμε σημαντική παρουσία σε έργα μη ρυθμιζόμενα, έχουμε αναλάβει τη σύμβαση συντήρησης του ΤΑΡ όπως και άλλες μικρότερες συμβάσεις με τον ΤΑΡ και συζητάμε συνεχώς διεύρυνση της συνεργασίας. Βλέπουμε συνολικά τις εξελίξεις στην περιοχή, όπου η Ρεβυθούσα μπορεί να παίξει έναν ενεργό ρόλο και προσπαθούμε να είμαστε παρόντες σε έργα που αξιοποιούν την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια με το δίκτυο, καθώς και με ένα πολύ μεγάλο τερματικό σταθμό».

Ο Θωμάς Αχείμαστος, Chief Strategy Officer της GasTrade, μιλώντας στο συνέδριο τόνισε: «Το δικό μας έργο μπορεί να αεριοποιεί 5,5 δισ. κυβικά. Μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική και για την τροφοδοσία του ΤΑΡ» ανέφερε και σημείωσε ότι «οι αγορές που απευθύνεται δεν είναι μόνο η ελληνική, αλλά και η βαλκανική.

Σε παρέμβασή του, ο Tobias Puklavec, Sales Manager, TGE Gas Engineering GmbH αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για να αξιοποιήσουμε υποδομές. Ειδικά το LNG μπορεί να γίνει, αργά ή γρήγορα, πύλη εισόδου επενδυτών για τα νησιά. Πρόκειται για το καύσιμο που θα φέρει επενδυτές και θα μειώσει τις εκπομπές. Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Εξαρχουλάκος, διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας, Ζενίθ Α.Ε ανέφερε ότι «όπως και στις τηλεπικοινωνίες, έτσι και στην ενέργεια θα μείνουν λίγοι. Στο μέλλον θα δοθεί έμφαση στην καινοτομία και τις νέες υπηρεσίες. Το θέμα είναι το τι αξία δίνεις στον πελάτη. Είναι πολύ παραπάνω αυτό που μπορείς να δώσεις σε ένα νοικοκυριό από την τιμή μιας κιλοβατώρας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ολιστικές υπηρεσίες και το πώς θα αξιοποιήσουμε τη γνώση για τον καταναλωτή ώστε να ξοδεύει σωστά».

Ο Τάκης Σαρρής, διευθύνων σύμβουλος, juwi Hellas ΑΕ, περιέγραψε το πώς θα διαμορφωθούν στο μέλλον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Η επόμενη μέρα έχει να κάνει με τα υβριδικά συστήματα, με ανεμογεννήτριες, μονάδες αερίου και φυσικά διμερή συμβόλαια, που μπορεί να έχουν ορίζοντα από 2 έως και 15 έτη. Το θέμα της αποθήκευσης είναι σημαντικό, αυτά, όμως, που συζητούνται δεν προωθούν την εμπορική εκμετάλλευση της αποθήκευσης», ανέφερε.

Ο Χρήστος Κεραμιώτης, διευθυντής Στρατηγικής & Ανάπτυξης, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ επεσήμανε ότι ο κλάδος των ΑΠΕ στήριξε την οικονομία σε δύσκολα χρόνια. «Γίνεται ένας μετασχηματισμός τώρα στην αγορά. Να εξετάσουμε τα ποσοστά συμμετοχής στις δημοπρασίες, να δούμε τη δικαστική προστασία επενδυτών και εν γένει την απλούστευση της αδειοδοτικής διαδικασίας», ανέφερε ο κ. Κεραμιώτης. «Χωρίς μεγάλα έργα δε γίνεται να πετύχουμε τους στόχους. Τα περισσότερα από αυτά μπορεί να τύχουν χρηματοδότησης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σε όλα τα έργα του κλάδου, πρέπει ωστόσο να αφεθεί λίγο ελεύθερη η αγορά για να τρέξουν οι μεγάλες επενδύσεις» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ