Την αισιοδοξία του για μια καθαρή έξοδο στις χρημαγορές και νέο υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2018 και παρουσίαε τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.

Στην ομιλία του προς τη Διευρυμένη ΕΠΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό 2018, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου που αφορούν:
- Στην υλοποίηση των απαραίτητων βημάτων για την ολοκλήρωση του Προγράμματος το 2018, συμπεριλαμβανομένων τόσο της συζήτησης για το χρέος όσο και της κατάλληλης προετοιμασίας για τον ασφαλή δανεισμό της χώρας από τις αγορές.
- Στο σχεδιασμό της μεταμνημονιακής περιόδου και μιας νέας γενιάς αλλαγών που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και τη μείωση των ανισοτήτων.
- Στην πιο αποφασιστική υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάδειξη ενός νέου υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης.

Ο Γιάννης Δραγασάκης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την ευθύνη εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και υλοποιεί τη δέσμευσή του αυτή, καθώς στην επόμενη συζήτηση του Προϋπολογισμού, σε ένα χρόνο από σήμερα, η Ελλάδα θα έχει περάσει στη νέα φάση.
Ο Αντιπρόεδρος τόνισε, ότι με τη συμπλήρωση, σε λίγο καιρό, 3 χρόνων άσκησης κυβερνητικών καθηκόντων, ένας νέο κύκλος αυξημένης ευθύνης διανοίγεται καθώς η χρόνια συσσώρευση προβλημάτων αλλά και η διευρυμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, η διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών ή η επικαιροποίηση τους εκεί που ήδη υπάρχουν, οι τολμηρές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους η αξιολόγηση πολιτικών, φορέων και διοικήσεων, αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες στη νέα φάση του κυβερνητικού έργου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανά του, η ΚΟ και η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν την εμπειρία των τριών ετών διακυβέρνησης και να την αξιοποιήσουν στην κατεύθυνσης της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Χουλιαράκης: Ο τελευταίος προϋπολογισμός δημοσιονομικής προσαρμογής

Παρών στη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε, από την πλευρά του, ότι ο Προϋπολογισμός του 2018 είναι «ο τελευταίος προϋπολογισμός δημοσιονομικής προσαρμογής» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα καλυφθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων και ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, καθώς εκτίμησε ότι οδηγούμαστε σε μεγένθυση της οικονομίας.


Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είπε ότι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας αποσύρθηκε γιατί υπήρχε ανάγκη βελτιώσεων και σε άλλα σημεία περαν των προϋποθέσεων για την κήρυξη απεργίας και πρόσθεσε ότι θα επανακατατεθεί. Στην αύξηση κατά 45% των οικογενειακών επιδομάτων για το 2018, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.