Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας χαιρέτισε τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια, με την οποία η Κομισιόν πρότεινε στο Συμβούλιο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εφαρμογή της συνθήκης φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών. Προστίθεται ότι «η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει ένα από τα κυρίαρχα θέματα προτεραιότητας για τη Βουλγαρία και πρέπει να συνεχίσει να απασχολεί την ευρωπαϊκή ατζέντα».

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη διατήρηση της δυναμικής που πέτυχε η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τη διεύρυνση, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο του 2018, τα οποία αντανακλούν και οι τρέχουσες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την άποψη αυτή, χαιρετίζουμε τις συστάσεις για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης τόσο με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας όσο και με την Αλβανία», επισημαίνεται.

«Δεδομένης της προτεραιότητας των σχέσεων καλής γειτονίας, θα είναι απαραίτητο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας να αξιολογηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν σε αυτόν τον τομέα με όλες τις υποψήφιες χώρες που διεξάγουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Για τον σκοπό αυτό, η εφαρμογή της συνθήκης φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται επίσης ότι η Βουλγαρία θα αναλύσει προσεκτικά τις εκθέσεις και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αξιολογήσει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητά της. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να υιοθετήσουμε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που επιβεβαιώνουν τη σημασία της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ ως βασικού μέσου για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ευημερία και τη βαθιά ''μεταμόρφωση'' των κοινωνιών στις υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες, με την εκπλήρωση των απαραίτητων κριτηρίων», προστίθεται.

Συγχαρητήρια Μπ.Μπορίσοφ σε Ζ. Ζάεφ και Εντ. Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συνεχάρη τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έπειτα από τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρότεινε στο Συμβούλιο την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει χαρακτηριστικά: "Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας. Η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ παραμένει στην ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο έθεσε στην ατζέντα το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων (σ.σ. της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια)".