Βρετανοί φασίστες εξτρεμιστές δημιουργούν ανησυχίες ότι είναι έτοιμοι να αντιγράψουν αυτούς στους οποίους αντιτίθενται, τους τζιχαντιστές, προχωρώντας σε αντίστοιχες πράξεις τρομοκρατίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Ειδικότερα, παρατηρητές της βρετανικής ακροδεξιάς δήλωσαν στον Guardian ότι ένας σκληρός πυρήνας των φασιστών εξτρεμιστών στη χώρα παρουσιάζονται διατεθειμένοι να δολοφονούν και να διαπράττουν τρομοκρατικές πράξεις και να έχουν ισχυρούς δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες στο εξωτερικό. Tο κοινό κέντρο ανάλυσης τρομοκρατίας της κυβέρνησης αναφέρει ότι αρχίζει μια ανασκόπηση της απειλής που θέτουν οι βρετανοί ακροδεξιοί εξτρεμιστές καθως εκτιμάται ότι 50 ως 60 ατομα είναι έτοιμα να διενεργήσουν πράξεις βίας, δηλώνει ένας εμπειρογνώμονας.

Συγκεκριμένα, ο Matthew Collins, επικεφαλής της έρευνας στο Hope Not Hate, αναφέρει ότι φασιστικες ομάδες, όπως η Εθνικη Δράση, εξελίχθηκαν πέρα από τη νεοναζιστική ιδεολογία για να υιοθετήσουν έναν βίαιο εξτρεμισμό που επηρεάζεται από την ισλαμική τρομοκρατία στην οποία υποτιθεται ότι αντιτίθενται. «Αυτοί οι ίδιοι, αυτοί αποτελούν τζιχάντ, αυτό είναι πολύ σαφές», είπε ο Collins. «Δεν πιστεύουμε πια ότι είναι νεοναζί, αν και είναι σίγουρα ρατσιστές. Πιστεύουμε ότι είναι nihilists, εν μέρει επειδή έχουν τόσο εμμονή με τον τρόμο» σημειώνει.

Ο κ. Collins είπε ότι πίστευε ότι η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν είχαν επαρκή κατανόηση της φύσης της Εθνικής Δράσης και των συναφών ομάδων. Αλλά ο Gerry Gable, ο εκδότης του περιοδικού Searchlight, που παρακολουθεί την άκρα δεξιά, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι μυστικές υπηρεσίες MI5 και MI6 γνωριζουν περισσότερα για τη δράση των φασιστικών αυτών ομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ