Πλήρη διερεύνησή της υπόθεσης Novartis και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν ζητά το ΚΚΕ, σύμφωνα με τον ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα, χωρίς όμως να καλλιεργεί αυταπάτες «περί δήθεν κάθαρσης όταν και στο χώρο του φαρμάκου κουμάντο κάνουν τα μονοπωλιακά συμφέροντα» και χωρίς συμμετοχή σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento» και αναφερόμενος στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει την αλλαγή του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών, προτείνοντας είτε να περιοριστεί είτε να φύγει τελείως η αρμοδιότητα από την Βουλή και να ακολουθείται η κανονική διαδικασία, όπως στους υπόλοιπους πολίτες.

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κάνει σύγχρονο το μήνυμα του ΚΚΕ στην σημερινή πραγματικότητα, απάντησε πως το μήνυμα συμπυκνώνεται στη θέση «να μπορεί να απολαμβάνει όλος ο εργαζόμενος λαός τον πλούτο που παράγει με πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής, περισσότερο ελεύθερο χρόνο, συμμετοχή στην άσκηση και τον έλεγχο της εξουσίας», ενώ «αυτό εμποδίζεται από το σάπιο και διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημα που αναπαράγει μόνο οικονομικές κρίσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».