Συνεχίζοντας από χθες την "ανατομία" της εκλογικής συμπεριφοράς της μεσαίας τάξης, θα αναφερθούμε σήμερα σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις ή καθυστερήσεις που σε ένα βαθμό συνδιαμόρφωσαν την καθόλου καλή εικόνα που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία όπως φαίνεται διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

  1. Η πρώτη εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου ενώ έγινε το 2017, αφορούσε δηλωθέντα εισοδήματα του 2015. Συγκεκριμένα, η εφαρμογή του Νόμου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφορούσε τα εισοδήματα 2015 και 2016.

Με δεδομένο όπως αναφέραμε χθες  ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όντως απέκρυπταν και συνεχίζουν να αποκρύπτουν έσοδα, κλήθηκαν το 2017 να καταβάλλουν εισφορές επί υψηλών τζίρων για δύο συνεχόμενα έτη, καθώς η ισχύ του νόμου είχε αναδρομικό χαρακτήρα.  

 Έτσι το δίκαιο σύστημα, δηλαδή το ασφάλιστρο να προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του τζίρου, έπεσε σε χρονιές που είχαν δηλωθεί υψηλά έσοδα και εισοδήματα.

Την ίδια περίοδο ξεκίνησε και η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις. Έτσι για μια περίπου διετία, ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο μικροεπιχειρηματίας θα έπρεπε να καταβάλλει α) υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (λόγων των υψηλών εσόδων προηγούμενων περιόδων) β) αλλά και να προ- πληρώσει και το φόρο της επόμενης χρονιάς.

  1. Στην πραγματικά καλή εικόνα του ΕΦΚΑ, υπάρχουν "τρύπες", που παραμένουν τέτοιες εντελώς αδικαιολόγητα και αφορούν επίσης τμήματα της μεσαίας τάξης.

Συγκεκριμένα, αρκετοί επαγγελματίες και μισθωτοί (υπολογίζονται σε περίπου 20.000) που ήταν ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία παράλληλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιμένουν έως και 4 χρόνια να λάβουν τη δεύτερη (συμπληρωματική) συνταξή τους.

Και μπορεί σωστά να επικαλείται το υπουργείο Εργασίας ότι οι εκκρεμότητες τα τελευταία χρόνια να έχουν μειωθεί κατά 75%, ωστόσο για τη συνταξιοδότηση ατόμων με παράλληλη ασφάλιση δεν έχει εκδοθεί ούτε μία (!) συνταξιοδοτική απόφαση. Και μάλιστα πρόκειται για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά. 

  1. Επίσης αρκετοί επαγγελματίες με ταυτόχρονη μισθωτή απασχόληση και μπλοκάκι, ζητούν από τον ΕΦΚΑ (και τον πρ.ΟΑΕΕ) να τους καθορίσει αν και ποιές εισφορές θα καταβάλλουν για την δεύτερη απασχόλησή τους (μπλοκάκι). Έχει περάσει μια διετία και ακόμα δεν έχει προχωρήσει σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το συγκεκριμένο καθεστώς.
  2. Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστό ότι υπάρχει αντιδικία με οικονομικό βάθος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Intrasoft (συμφωρόντων Κόκκαλη) για οφειλές του υπουργείου οι οποίες χρονολογούνται (σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής) από το 2016. Εκεί οφείλεται και η δραματική καθυστέρηση στην απονομή της συμπληρωματικής (παράλληλης) σύνταξης που αναφέραμε νωρίτερα.

Ωστόσο, επηρεάζει και προσαρμογές που πρέπει να γίνουν άμεσα στο απαιτούμενο λογισμικό και για την έκδοση των νέων, αυξημένων συντάξεων χηρείας. Και αυτό καθώς υπάρχουν αλλαγές με βάση τα όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, εκτιμάται ότι και οι συντάξεις Ιουλίου θα καταβληθούν χωρίς αυξήσεις!