Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα τεχνικό κλιμάκιο του ΥΠΕΝ για συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η λίστα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα πωληθούν.

Ψηλά στην ατζέντα και αυτής της εβδομάδας βρίσκεται το θέμα των λιγνιτικών, καθώς οριστικοποιούνται οι αποφάσεις για τις επιλογές των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ, που πάντως βρίσκουν αντίθετους εργαζόμενους και τοπικούς φορείς, οι οποίοι προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα κλιμάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα βρεθεί στις Βρυξέλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη διάσκεψη Lignite Case (υπόθεση λιγνίτης), η οποία θα πραγματοποιηθεί 22 και 23 Νοεμβρίου. Οι συναντήσεις θα αφορούν τις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), σε τεχνικό επίπεδο, για την οριστικοποίηση της λίστας με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα διατεθούν.

Οι τελευταίες πληροφορίες για τη σύνθεση της λίστας κάνουν λόγο για την πρώτη μονάδα και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης στη Μελίτη, καθώς και για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, ενώ ρόλο-κλειδί αναμένεται να παίξει και η προσπάθεια για την παράταση λειτουργίας των μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς στη Δ. Μακεδονία.

Σε κάθε περίπτωση τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να καταλήξουν οι συζητήσεις, δεδομένου ότι την ερχόμενη εβδομάδα καταφθάνουν και πάλι στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών, στους οποίους και πρέπει να παρουσιαστεί η τελική συμφωνία για το θέμα, σε συμμόρφωση προς την καταδικαστική για την χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνιτικό δυναμικό και να προχωρήσει στη συνέχεια το market test για τις μονάδες.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις σε επίπεδο ΓΕΝΟΠ, σωματείων εργαζομένων και τοπικών φορέων-κοινωνιών με εκφρασμένη τη βούλησή τους για κοινό αγώνα σε Μεγαλόπολη-Φλώρινα και την οργάνωση συλλαλητηρίων ακόμα και στην Αθήνα.