Ενέργεια από το άχυρο που μένει "στα αζήτητα" μετά το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και από άλλα υπολείμματα καλλιεργειών, φιλοδοξεί να παράγει ο δήμος Κιλελέρ, ξεκινώντας έναν πρωτοποριακό για τα δεδομένα της αυτοδιοίκησης σχεδιασμό, ο οποίος θα βοηθήσει ταυτόχρονα και στην πρόληψη των πυρκαγιών!

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο ειδικός συνεργάτης του δήμου, Δημήτρης Μπετχαδές, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε αυτόν τον διπλό στόχο, επισημαίνοντας ότι επιθυμία του δήμου είναι «να σταματήσει και το πρόβλημα των πυρκαγιών που έχουμε σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο, (καθώς) εμείς διαθέτουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτού ως δήμος». Ανέφερε δε πως αυτό θα βοηθήσει και τον αγροτικό πληθυσμό να λύσει ένα οικονομικό ζήτημα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια επιβάλλονται πρόστιμα 3% επί των επιδοτήσεων, κάθε φορά που υπάρχει καύση καλαμιών.

Ένα πρώτο βήμα για μια πολιτική με πολλαπλά οφέλη

«Προσπαθούσαμε αφενός να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αφετέρου να δούμε πώς μπορεί αυτό το υλικό το οποίο μένει στα χωράφια να είναι χρήσιμο. Στη Λάρισα υπήρχε πριν από αρκετά χρόνια η βιομηχανία χαρτομάζας, εκεί το άχυρο ήταν πραγματικά χρήσιμο, καθώς το έδιναν οι αγρότες για να μπορέσει να γίνει πολτός και το χαρτί που τελικά παίρναμε όλοι στα χέρια μας», σημειώνει ο κ.Μπετχαδές, ενώ εξηγεί πως από την ώρα που το εν λόγω εργοστάσιο έκλεισε, «δημιουργήθηκε ουσιαστικά το μεγάλο πρόβλημα», λύση για το οποίο επεδίωξε να βρει η δημοτική ομάδα.

«Η λύση ήρθε στη συνεργασία που έγινε με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), καθώς ψάχναμε να βρούμε τον τρόπο, για να μπορέσει να γίνει και πάλι χρήσιμο το συγκεκριμένο υλικό» εξηγεί ο ειδικός συνεργάτης του δήμου Κιλελέρ, ενώ τονίζει πως επιδίωξη ήταν να βρεθεί λύση όχι μόνο για το άχυρο, αλλά και για τα υπολείμματα των τυροκομείων, το τυρόγαλα, τα απόβλητα των κτηνοτροφικών μονάδων «και οτιδήποτε άλλο μένει από εκεί, που μπορεί να γίνει χρήσιμο στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε βιομάζα και βιοαέριο».

Αρχική συμφωνία με στόχο τη δημιουργία εργοστασίου με ισχύ 1 MW

Ο συγκεκριμένος δήμος έχει ήδη υπογράψει την πρώτη συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα οδηγήσει στη μετάβαση στη φάση της κατασκευής, δήλωσε ο κ. Μπετχαδές. «Θα έχουμε πολύ σύντομα στα χέρια μας την οριστική μελέτη για το τι ακριβώς μπορεί να δώσει ενεργειακά όλο αυτό που συζητάμε, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε πλέον το επόμενο στάδιο, για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, ενός εγχειρήματος πρωτοποριακού για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς στον ιδιωτικό υπάρχουν ήδη μονάδες, τονίζει ο κ. Μπετχαδές.

«Η προσπάθειά μας είναι να ξεκινήσουμε ένα εργοστάσιο εγκατεστημένης ισχύος 1 MW. Είναι μια προσπάθεια, δεν είναι πολύ μεγάλο, γιατί οι δυνατότητες με βάση τα πρώτα στοιχεία είναι ότι μπορεί να είναι και πάνω από 15 MW» σημειώνει ο ειδικός συνεργάτης του δήμου, ενώ τονίζει πως το συγκεκριμένο μέγεθος εργοστασίου είναι αυτό που μπορεί να γίνει σήμερα.

Για τις ανάγκες και του πρώτου εργοστασίου αλλά και όσων τυχόν ακολουθήσουν, θα αξιοποιηθούν το άχυρο όπως και τα υπολείμματα από τις περιοχές της Νίκαιας και του Πλατυκάμπου που είναι οι δύο κεντρικές Δημοτικές Ενότητες του συγκεκριμένου δήμου, εκείνες «με τα μεγαλύτερα κομμάτια σε σιτηρά». Οπως σημείωσε ο κ.Μπετχαδές κοντά στη περιοχή της Νίκαιας είναι και η δημοτική ενότητα Κρανώνα που θα ενισχύει την όλη προσπάθεια ενώ κοντά στον Πλατύκαμπο μπορούν να αξιοποιηθούν υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών από τις δημοτικές ενότητας Κιλελέρ και Αρμενίου «που επίσης θα ενισχύουν την ίδια προσπάθεια».

«Ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες συζητήσεις για τη χρηματοδότηση και θεωρώ ότι αυτή θα είναι κάτι το οποίο δεν θα μας προβληματίσει, θα προέλθει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το πρώτο εργοστάσιο 1 MW», σημειώνει ο κ.Μπετχαδές ενώ η λογική είναι (το 1 MW της ηλεκτροπαραγωγής) «να επιστραφεί στο δίκτυο της ΔΕΗ έτσι ώστε αυτό το κέρδος να μπορέσει να επιστραφεί στον δήμο και στη συνέχεια και στους δημότες , καθώς όταν θα έχεις κέρδος από την όλη υπόθεση θα μπορείς να κάνεις και την κοινωνική σου πολιτική πολύ πιο εύκολα».

Τεράστιες ποσότητες υπολειμμάτων, κλειδί η συνεργασία με τους αγρότες

Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μόνο το ένα σκέλος της διαδικασίας, καθώς υπάρχει και ένα δεύτερο, όπου «τα υπολείμματα από την ίδια τη βιομάζα θα είναι οικολογική κοπριά, ας το πούμε έτσι». Το λίπασμα που θα μένει από την όλη επεξεργασία, θα είναι δυνατό να διατεθεί στους αγρότες «και έτσι αυτό που θα ρίχνουν στα χωράφια τους θα είναι πλέον καθαρό από οτιδήποτε έχει να κάνει με χημικά λαο θα μπορεί να λειτουργήσει ως οικολογικό λίπασμα».

Σε ό,τι αφορά τέλος το ζήτημα της συμμετοχής των αγροτών στην όλη διαδικασία ο κ.Μπετχαδές εκτιμά πως η συνεργασία θα είναι άριστη. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που είναι μόνιμο ως θέμα συζήτησης, καθώς οι αγρότες όλα αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν οι συνεταιρισμοί τους να γίνουν πολύ ισχυροί και να μπορέσουν να διεκδικήσουν αυτά που πρέπει. Θεωρώ ότι σε αυτό που πάμε να κάνουμε ως δήμος, μάλλον θα έπρεπε να είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να είναι μπροστά, θα ήταν το πιο λογικό, άλλωστε δεν είναι η λογική του δήμου να είναι ο επιχειρηματίας», τόνισε εκτιμώντας πάντως πως η δημοτική αρχή αναμένει ότι θα υπάρξει «εξαιρετική συνεργασία του δήμου με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς», καθώς -μεταξύ άλλων- οι πρόεδροι των περιοχών του Πλατύκαμπου«τυγχάνει να είναι και μέλη του δημοτικού συμβουλίου οπότε είναι ακόμα πιο εύκολη η συνεννόηση».

«Τα δείγματα είναι θετικά, μόλις έχουμε κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο και εμείς στα χέρια μας θα κάνουμε πλέον ακόμη πιο έντονες και ανοιχτές συγκεντρώσεις, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος, ήδη οι περισσότεροι αγρότες μέσω των συνεταιρισμών έχουν πάρει τα πρώτα μηνύματα, θεωρώ ότι θα είναι μια κοινή προσπάθεια όλων καθώς δεν συζητάμε για κάτι το οποίο θα είναι υπέρ κάποιου αλλά θα είναι υπέρ της κοινωνίας» καταλήγει.

Ο δήμος Κιλελέρ θα απευθύνει πρόσκληση και στις ιδιωτικές εταιρίες για να συμμετέχουν σε τέτοιες επενδύσεις ώστε να καταστεί εφικτή η παραγωγή 15MW ενέργειας. «Ο δήμος δεν είναι επιχειρηματίας είναι απλά ο φορέας που θα ενεργοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που μπορεί να "τρέξει" πραγματικά και γρήγορα και χωρίς προσκόμματα και προβλήματα κάθε ενέργεια» σημειώνει ο κ.Μπετχαδές, σύμφωνα με τον οποίο οι διαθέσιμες ποσότητες άχυρου είναι εξαιρετικά μεγάλες: «Ως δήμος θεωρώ ότι το νούμερο θα είναι τουλάχιστον εξαψήφιο σε τόνους. Έχουμε τις περιοχές της Νίκαιας, του Κρανώνα, του Πλατύκαμπου, του Κιλελέρ, του Αρμένιου, μπορεί να μιλάμε για έναν μέσο όρο 20 με 30 τόνων ανά δημοτική ενότητα, άρα υπολογίζουμε (ποσότητες) από 100.000 τόνους και πάνω».