Κατά της παράτασης της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου τάσσεται η Gazprom, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες στη σύσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ συζήτησαν το ενδεχόμενο να παραταθεί για έξι επιπλέον μήνες η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που έχει επιτευχθεί με τον ΟΠΕΚ και τις χώρες εξαγωγείς που δεν είναι μέλη του, η ισχύς της οποίας λήγει τον Μάρτιο του 2018. Το ενδεχόμενο αυτό σενάριο επικρότησαν όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες, εκτός από την Gazprom Neft, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, που επικαλέστηκε δύο πηγές που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Μία εκ των δύο πηγών δήλωσε στο πρακτορείο ότι η Gazprom Neft δεν συμφώνησε με την πρόταση, καθώς υποστήριξε ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων έργων, ενώ η Rosneft δεν εξέφρασε παρόμοια διαφωνία. Η Gazprom Neft είναι η τέταρτη στη Ρωσία πετρελαϊκή εταιρεία ως προς τις ποσότητες παραγωγής πετρελαίου. Πρόσφατα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας Αλεξέι Γιανκέβιτς είπε ότι η εταιρεία προτίθεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου εντός του 2018 ακόμα και στην περίπτωση που εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ.

Η τελική απόφαση ενδεχομένως να ληφθεί κατά τη συνάντηση των εταιρειών με το Υπουργείο Ενέργειας, η οποία θα γίνει το πιθανότερο στα τέλη Νοεμβρίου πριν από τη διάσκεψη του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, όπου, όπως αναμένεται, ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση για την παράταση της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ. Το TASS, επικαλούμενο πηγή στον ΟΠΕΚ, μετέδωσε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν ήδη συναινέσει στο θέμα της παράτασης της συμφωνίας.