Η δημιουργία και η χρήση του Bitcoin καταναλώνει ολοένα και περισσότερο ηλεκτρισμό, με νέα μελέτη να καταδεικνύει ότι έως το τέλος του 2018 οι ενεργειακές ανάγκες του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος την κατανάλωση ρεύματος στην Αυστρία ή περίπου το 0,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Η δημιουργία του διάσημου εικονικού νομίσματος και οι συναλλαγές σε αυτό γίνονται μέσα από μεγάλα δίκτυα υπολογιστών, που έχουν συνεχώς μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Το θέμα -λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του- αρχίζει να προσελκύει σιγά-σιγά ενδιαφέρον ανάλογο με τα απότομα και κερδοσκοπικά σκαμπανεβάσματα της αξίας του Bitcoin.

Ο Ολλανδός 'Αλεξ ντε Βρις της PwC, ειδικός στην τεχνολογία blockchain (η οποία βρίσκεται πίσω από το Bitcoin) και ιδρυτής του ιστολογίου Digiconomist που ενημερώνει τους χρήστες κρυπτονομισμάτων, γράφει στο επιστημονικό περιοδικό "Joule" ότι το 2017 η ελάχιστη παγκόσμια χρήση ηλεκτρισμού λόγω Bitcoin υπολογιζόταν σε 2,55 γιγαβάτ ετησίως, σχεδόν όσο ρεύμα κατανάλωσε πέρυσι η Ιρλανδία.

Όμως, έως το τέλος του 2018, θα πρέπει να αναμένεται υπερδιπλασιασμός στην ενεργειακή ζήτηση λόγω των απαιτήσεων του Bitcoin, στα 7,7 γιγαβάτ. Όπως εκτιμά, μια μόνο συναλλαγή με Bitcoin χρησιμοποιεί τόσο ηλεκτρικό ρεύμα όσο ένα μέσο νοικοκυριό μέσα σε ένα μήνα. «Το 0,5% είναι ήδη αρκούντως σοκαριστικό και είναι κάτι ακραία διαφορετικό σε σύγκριση με το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του Bitcoin για ηλεκτρισμό ασφαλώς δεν θα μας βοηθήσει να πιάσουμε τους στόχους για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο ντε Βρις.

Θεωρεί πιθανό ότι αν η τιμή του Bitcoin συνεχίσει να ανεβαίνει την «ανηφόρα», το δίκτυο υπολογιστών που στηρίζει το κρυπτονόμισμα, θα φθάσει να «τρώει» το 5% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού, «πράγμα πάρα πολύ άσχημο», όπως προειδοποιεί.

Η διαδικασία παραγωγής bitcoin

Γιατί, όμως, το Bitcoin είναι τόσο ενεργοβόρο; Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα «μεταξύ ομοτίμων» (peer-to-peer), το οποίο δεν ρυθμίζεται από κάποια κεντρική Αρχή, π.χ. κεντρική τράπεζα. Οι ίδιοι οι χρήστες του Bitcoin καταγράφουν τις συναλλαγές τους και βεβαιώνουν ο ένας τον άλλο για το ποιός κατέχει τι, διατηρώντας ένα κοινό ψηφιακό αρχείο.

Αυτό εξαρτάται από υπολογιστές διάσπαρτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι βάζουν μια «χρονοσφραγίδα» στην αλυσίδα των διαδοχικών συναλλαγών, έτσι ώστε να εμποδίζουν να πραγματοποιηθούν διπλές συναλλαγές με το ίδιο νόμισμα. Όπως επιτάσσει η τεχνολογία blockchain, οι υπολογιστές στο δίκτυο του Bitcoin πραγματοποιούν συνεχείς μαθηματικούς υπολογισμούς και ανταγωνίζονται μεταξύ τους προκειμένου να έχουν την ευκαιρία, μία φορά κάθε δέκα λεπτά, να είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν το επόμενο «μπλοκ» στην αλυσίδα των συναλλαγών.

Ο χρήστης του υπολογιστή που κερδίζει, έχοντας λύσει πρώτος το μαθηματικό πρόβλημα, επιβραβεύεται με 12,5 νέα κρυπτονομίσματα (αξίας περίπου 104.000 δολαρίων σήμερα), μια διαδικασία γνωστή ως «εξόρυξη» του Bitcoin. Οι χρήστες προσθέτουν συνεχώς νέους υπολογιστές και επεκτείνουν την υπολογιστική ισχύ τους, άρα και τις ενεργειακές ανάγκες τους, προκειμένου να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην παγκόσμια «πίτα» και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητές τους να «εξορύξουν» νέα κρυπτονομίσματα.

Μάλιστα, ο ντε Βρις προειδοποιεί ότι το Bitcoin μελλοντικά θα γίνει τόσο δαπανηρό λόγω των μεγάλων ενεργειακών αναγκών του, που μπορεί να πάψει να είναι κερδοφόρο.