Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom κατέληξαν σε μια διεθνή συμφωνία που θέτει τέλος στην έρευνα για την αντιμονοπωλιακή της δράση χωρίς την επιβολή προστίμων.

Η Gazprom αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταρρυθμίσει τα επιχειρηματικά της μοντέλα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια περίοδο οκτώ ετών. Σε περίπτωση που η Gazprom αθετήσει τους όρους της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο που θα αναλογεί στο 10% του παγκόσμιου τζίρου της, το οποίο απλά μπορεί να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή για την καταπολέμηση των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ολοκλήρωσε τις έρευνές της αναφορικά με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom χωρίς να επιβάλει οποιοδήποτε πρόστιμο, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μάργκρετ Βεστάγκερ (Margrethe Vestager) Από την πλευρά του ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός καλωσόρισε την απόφαση και υποσχέθηκε ότι θα προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει η απόφαση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι «η σημερινή απόφαση είναι η πιο λογική εξέλιξη για την καλή λειτουργία ολόκληρης της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης» και ότι «η Gazprom αναλαμβάνει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των μονοπωλίων, ολοκλήρωσε την επταετή της έρευνα, καθώς η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία που αποτελεί μονοπώλιο, δέχθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στο να μειωθεί η τιμή φυσικού αερίου και θα επιτρέπουν στους ανταγωνιστές της να δραστηριοποιηθούν στην ανατολική Ευρώπη.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην κατάχρηση από μέρους Gazprom της δεσπόζουσας θέσης της στις αγορές φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, Λετονία , Λιθουανία , Πολωνία , Ουγγαρία και Σλοβακία.

Η ανακοίνωση της επιτρόπου ήταν μια μεγάλη έκπληξη, καθώς την ίδια στιγμή τα ρωσικά και πολωνικά μέσα είχαν διαρρεύσει το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας , δίνοντας διαφορετικές ερμηνείες.

Οι δεσμεύσεις της Gazprom

Η Ευρωπαία επίτροπος Μαργκρετ Βεστάγκερ, δήλωσε ότι οι δεσμεύσεις της Gazprom έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα από νομικής απόψεως και θα ισχύουν για οκτώ χρόνια. Είπε επίσης ότι η ρωσική εταιρεία αποδέχθηκε την μεταπώληση μεταξύ των χωρών της ΕΕ του φυσικού αερίου που προμηθεύει η ίδια, καθώς και τροποποιήσεις στις τιμές φυσικού αερίου για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ώστε να ανταποκρίνονται στις τιμές της αγοράς, λαμβάνοντας επίσης υπ όψιν τους κόμβους LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) όπου οι τιμές τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά πιο υψηλές από τις τιμές της Gazprom στην Δυτική Ευρώπη.

Εκτός των άλλων η Gazrpom υποχρεούται να παραιτηθεί από την «χρήση της δεσπόζουσας θέσης της στις αγορές της ΕΕ για να αποκτήσει τον έλεγχο των υποδομών που σχετίζονται με την διανομή φυσικού αερίου» , όπως επίσης και από «την απαίτηση των αποζημιώσεων που ζητεί από την Βουλγαρία για την αποτυχία του South Stream» προσέθεσε η ευρωπαία επίτροπος.

Η Βεστάγκερ υπογράμμισε ότι οι πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη θα έχουν το δικαίωμα στην διάρκεια 120 ημερών να επανεξετάσουν την τιμή φυσικού αερίου για να γίνει ανταγωνιστική. Εφόσον η τιμή δεν αλλάξει, ενδέχεται να ορισθεί ανεξάρτητος ρυθμιστής ο οποίος θα ορίσει «την ανταγωνιστικότητα της τιμής για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση».

Η Βεστάγκερ, διευκρίνισε ότι η οκταετής διάρκεια των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η Gazprom ορίζεται από το ότι μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος στην Ευρώπη θα έχει διαμορφωθεί μια «εντελώς διαφορετική ενεργειακή αγορά», καθώς τότε θα έχει ολοκληρωθεί η Ενεργειακή Ένωση, θα έχει διαμορφωθεί η ανταγωνιστική αγορά φυσικού αερίου και θα έχει αναβαθμισθεί ο ρόλος των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euractiv.com, TASS