Στις νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ που σχεδιάζει σε Ελλάδα και ΗΠΑ και στις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την αντλησιοταμίευση, όπου η εταιρεία προωθεί επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ, εστίασε η διοίκηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κατά τη διάρκεια της σημερινής τακτικής γενικής συνέλευσης.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανώλης Μαραγκουδάκης σημείωσε ότι προωθούνται έργα συνολικής ισχύος 300 MW, σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Όπως σημειώθηκε, το 2017 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεπέρασε το ορόσημο των 1.000 MW, με τα 552 MW να βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 298 MW στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Ο κ. Μαραγκουδάκης, τόνισε επίσης ότι ο όμιλος αποφάσισε τα παλαιότερα αιολικά πάρκα της εταιρείας, που λειτούργησαν το 1999, να εξακολουθήσουν να λειτουργούν πέραν του ορίου των 20 ετών ωφέλιμης ζωής που προβλέπονται από τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα προβεί σε περιορισμένου εύρους επενδύσεις συντήρησης και η διάρκεια ζωής τους θα αυξηθεί σε 25 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων, σημειώθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει δοκιμαστικά η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Ηπείρου που κατασκευάζει ο όμιλος μέσω ΣΔΙΤ, ενώ η κανονική λειτουργία της μονάδας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019. Ο κ. Μαραγκουδάκης τόνισε ακόμη πως αναμένεται η υπογραφή του ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αναφορικά με τις επενδύσεις που προωθεί ο όμιλος σε μονάδες αντλησιοταμίευσης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, ο Μ. Μαραγκουδάκης σημείωσε ότι το υβριδικό ό έργο στο Αμάρι Κρήτης (93 ΜΣ υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό) είναι ώριμο, ενώ θεωρεί πως παρά την πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση από την περιφέρεια Κρήτης για τους περιβαλλοντικούς όρους, τελικά θα αδειοδοτηθεί. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό στην Ευρώπη και πιθανώς του κόσμου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δύο έργα που προωθούνται στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW, για τα οποία όπως τόνισε έχουν τελειώσει οι μελέτες και ληφθεί οι σχετικές άδειες.

Από τη μεριά του ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, αναφερόμενος στο θέμα της αντλησιοταμίευσης, σημείωσε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ παγκοσμίως προϋποθέτει να αρχίσουν να λειτουργούν παράλληλα και συστήματα αποθήκευσης. «Πολλές χώρες προάγουν διάφορα συστήματα αποθήκευσης, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση σε χώρες όπου το επιτρέπει η τοπογραφία τους όπως σε Γερμανία, ΗΠΑ κ.ά. Από τις πιο προικισμένες χώρες για τέτοιους είδους αποθήκευση είναι η Ελλάδα. Δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο και τις επενδύσεις. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις εισαγόμενες μπαταρίες. Η πολιτεία πρέπει να βάλει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το κανονιστικό πλαίσιο να είναι νομοθετημένο, ώστε να αρχίσουμε τις επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Περιστέρης.

Πηγή: emea.gr