Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ημερίδα για τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), παρουσία φορέων της αυτοδιοίκησης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Περιφερειών, Δήμων και Ενώσεων, καθώς και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη το ευρωπαϊκό πλαίσιο στόχων όπως έχει διαμορφωθεί μετά το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο. Αναφορικά με τον στόχο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο υπουργός ανακοίνωσε ότι διαμορφώνεται συναίνεση γύρω από το 32% στην τελική κατανάλωση ενέργειας, ενώ στο ίδιο επίπεδο αναμένεται να διαμορφωθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε τη σημασία της Κυκλικής Οικονομίας τόσο για το Περιβάλλον όσο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προστιθέμενης αξίας στη χώρα. Επίσης, δήλωσε διαθεσιμότητα για ένα δεύτερο στάδιο διαβούλευσης με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος και πρόεδρος της Επιτροπής του ΕΣΕΚ, παρουσίασε τους στόχους του ενεργειακού σχεδιασμού καθώς και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στο πλαίσιο αυτό.

Και από τις τρεις τοποθετήσεις προέκυψε ότι ο οδικός χάρτης για το 2050 σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια οικονομία πρακτικά χωρίς άνθρακα.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των συμμετεχόντων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση σχετικών δράσεων και μέτρων. Επίσης, παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις, κυρίως στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της αυτοπαραγωγής, που έχουν υλοποιηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, συντάχθηκε και δομημένο ερωτηματολόγιο στο οποίο οι φορείς της αυτοδιοίκησης μπορούν να εκφράσουν θέσεις και απόψεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο.