Μέχρι το τέλος Απριλίου στοχεύει το υπουργείο Ενέργειας να έχει εκπονήσει κείμενο προς δημόσια διαβούλευση σχετικά με το εθνικό σχέδιο της χώρας για την ενέργεια και το κλίμα, ώστε να ολοκληρωθεί εντός του 2018 η κατάρτιση και η κατάθεση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, όπως προβλέπεται για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος σε ενεργειακή ημερίδα, «ο στόχος που έχουμε βάλει είναι κάποια στιγμή εκεί στο τέλος του Απριλίου να έχουμε ένα κείμενο το οποίο να μπορούμε να το βγάλουμε σε μια τελευταία δημόσια διαβούλευση και να αρχίσουμε να το κουβεντιάζουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με τους γείτονές μας γιατί είναι κι αυτό υποχρέωσή μας, σύμφωνα με τον καινούργιο κανονισμό».

Θα συσταθεί Εθνική Επιτροπή με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου

Σε επίπεδο οργανωτικό, κατά τον ίδιο, θα δημιουργηθεί, μέσω Πράξεως Υπουργικού Συμβουλίου, μια Εθνική Επιτροπή, η οποία και θα παρακολουθεί θεσμική την εκπόνηση του ενεργειακού σχεδιασμού. Στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Υποδομών καθώς και των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας. Παράλληλα, θα διαθέτει και μια τεχνική δομή στο πλαίσιο της οποίας θα καταρτίσει και θα διαβουλευτεί τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει δύο ομάδες, η μια θα ασχολείται με τα μέτρα πολιτικής και τα μοντέλα και η άλλη θα έχει ως αντικείμενο τους κανονισμούς, τις απαραίτητες μελέτες κ.λπ. Θα δημιουργηθούν επίσης έξι ομάδες εργασίας στις οποίες θα συμμετέχει όλη η αγορά με βάση τους πέντε πυλώνες της ΕΕ (decarbonization, security of supply, energy efficiency, innovation, market), καθώς και επιστήμονες και ερευνητικό προσωπικό.

Η έναρξη θα γίνει με μια πρώτη ημερίδα-διαβούλευση, ώστε να υπάρξει μια αρχική ανατροφοδότηση (feedback)από τους συμμετέχοντες, με βάση και δομημένο ερωτηματολόγιο και μάλιστα ανά περίπτωση, τα οποία και θα επεξεργαστούν η Επιτροπή και οι δομές.

Επιπλέον, επιδιώκεται να συζητηθεί το ζήτημα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής τουλάχιστον δύο φορές, ώστε να υπάρξουν και σχετικές τοποθετήσεις από τα κόμματα και στη συνέχεια να γίνουν το λιγότερο άλλες δύο ημερίδες μεγάλης διαβούλευσης, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται και η διαβούλευση μέσω των επιτροπών με τους διάφορους φορείς και μεγάλες εταιρείες του χώρου της ενέργειας.