Έκκληση στην κυβέρνηση να μην υπάρξει καθυστέρηση στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απηύθυνε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ, «με έκπληξη η βιομηχανία διαπιστώνει ότι για μια ακόμη φορά επίκειται μετάθεση του χρονοδιαγράμματος έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστού και ως target model. Έχουμε πλέον χάσει το μέτρημα από τις συνεχείς αναθεωρήσεις, τις αλλαγές αλλά και τις δικαιολογίες που προβάλουν οι αρμόδιοι για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι δεν έχει τηρηθεί ούτε μία προθεσμία, ούτε μία ημερομηνία».

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «όταν η βιομηχανία προειδοποιούσε εγκαίρως και κατ' επανάληψη ακόμα και τον ίδιο τον υπουργό Ενέργειας για τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες, γινόταν “δυσάρεστη”. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας. Πλέον οι δικαιολογίες είναι προσχηματικές. Η βιομηχανία θεωρεί ότι η όποια νέα καθυστέρηση είναι προϊόν εσκεμμένης ολιγωρίας που υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν θέλουν το άνοιγμα της αγοράς, τον υγιή ανταγωνισμό και τη διαφάνεια. Αναμένοντας την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών καθιστούμε σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνουμε άπραγοι και απαθείς στο νέο εμπαιγμό. Θα κάνουμε ότι χρειάζεται ώστε να μην περάσει η νέα αναβολή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντώνης Κοντολέων, μέλος του προεδρείου της ΕΒΙΚΕΝ: «η σημερινή εκδήλωση επιβεβαίωσε την ανησυχία μας ότι, δυστυχώς, οι προτεραιότητες των αρμοδίων για το σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας δεν εναρμονίζονται με τις επείγουσες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των παραγωγικών επιχειρήσεων. Όμως στέλνουμε το μήνυμα ότι η συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων αρμοδίων φορέων για την διαιώνιση ενός χρεοκοπημένου μοντέλου δεν μπορεί πλέον να σταθεί εμπόδιο στη νέα εποχή που απαιτεί ανταγωνιστικότητα και διαφάνεια! Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει».