Την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη αναμένεται να κλείσει και τυπικά η συμφωνία με τους θεσμούς για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος και έως την 1η Δεκεμβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί ο τρόπος, η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων».

Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της Μελίτης και την άδεια κατασκευής της δεύτερης, καθώς και για τις δυο της Μεγαλόπολης. Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια του market test από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ επανέλαβε πως παραμένει ο Ιούνιος 2018 ως ορόσημο για την οριστική πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Για τα αντισταθμιστικά μέτρα, ο υπουργός εκτίμησε ότι θα κλείσουν και αυτά έως την ερχόμενη Παρασκευή, αναφέροντας ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας των μονάδων του Αμυνταίου από τις 17.500 στις 32.000 ώρες, αλλά και τη χορήγηση της δυνατότητας στη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει επένδυση στον συγκεκριμένο σταθμό. Πρόσθεσε δε, ότι για τις θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες θα υπάρχει όρος στον διαγωνισμό για τη διασφάλισή τους.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα ξανασυζητηθεί το θέμα της ΔΕΠΑ

Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε την πρότασή της προς τους θεσμούς, διευκρινίζοντας ότι θέμα αυτό θα ξανασυζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την πρόταση, η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξ ολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής.

Την Παρασκευή η νέα συνάντηση για να οριστικοποιηθούν συνταξιοδοτικό και οικογενειακά επιδόματα

Όσον αφορά στην πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς έχουν κλείσει τα συνδικαλιστικά ζητήματα (προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, πλαίσιο για τους συνδικαλιστές).

Απομένει να οριστικοποιηθούν τα θέματα του συνταξιοδοτικού, δηλαδή ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη Παρασκευή, στη συνάντηση που θα έχουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με τα στελέχη των Θεσμών.