«Τσιμπημένο» το κόστος ρεύματος στη χώρα μας, η οποία όμως έχει μια από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην ηλεκτρική ενέργεια οικιακής χρήσης στην ΕΕ.

Μικρή μείωση της τάξεως του 0,5%, κατά μέσο όρο, καταγράφεται στις τιμές ηλεκτρισμού των νοικοκυριών της ΕΕ των 28 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2016, ενώ μεγαλύτερη ήταν η αντίστοιχη μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου, που έφτασε σε 6,3% την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ διαμορφώνεται σε 20,4 ευρώ ανά 100 kWh, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στη Δανία και τη Γερμανία (30,5 ευρώ/100 kWh) και τη χαμηλότερη στην Βουλγαρία (10 ευρώ/100 kWh). Αντίστοιχα, στο φυσικό αέριο η μέση τιμή στην ΕΕ ανέρχεται σε 5,8 ευρώ/100 kWh και οι υψηλότερες τιμές παρουσιάζονται στη Σουηδία (12,1 ευρώ) και στη Δανία (8,1 ευρώ), ενώ οι χαμηλότερες εμφανίζονται στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (3,2 και 3,3 ευρώ, αντίστοιχα).

Για μια ακόμη φορά, από τα στοιχεία της Eurostat διαπιστώνεται η επιβάρυνση των λογαριασμών των ευρωπαϊκών νοικοκυριών από την υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στην ενέργεια. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι φόροι και τα τέλη στην ΕΕ μεσοσταθμικά ξεπέρασαν το ένα τρίτο (37%) επί της τιμής του ηλεκτρισμού που χρεώνονται οι οικιακοί καταναλωτές, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους λογαριασμούς φυσικού αερίου ανέρχεται σε 26%.
Η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των κρατών-μελών στις οποίες αυξήθηκαν οι τιμές ηλεκτρισμού, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους έχει τη δεύτερη υψηλότερη άνοδο, κατά 12,8%, μετά την Κύπρο (+22%). Στην Ελλάδα η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οικιακής χρήσης διαμορφώνεται σε 19,4 ευρώ ανά 100 kWh, νούμερο που την καθιστά την 8η ακριβότερη χώρα (μαζί με τη Σουηδία) στην ΕΕ των 28. Στους ελληνικούς λογαριασμούς ηλεκτρισμού, πάντως, είναι ιδιαίτερα υψηλό το μερίδιο των φόρων/τελών, καθώς ανέρχεται σε 41%, ξεπερνώντας ακόμα και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (37%).

Στο φυσικό αέριο καταγράφεται μικρή μείωση της τάξεως του 0,7% στις οικιακές τιμές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η μέση τιμή του φυσικού αερίου οικιακής χρήσης στη χώρα μας διαμορφώνεται σε 5,6 ευρώ ανά 100 kWh, η οποία την κατατάσσει 11η μεταξύ των κρατών-μελών σε φθίνουσα σειρά. Το ποσοστό φόρων/δασμών στους λογαριασμούς αερίου είναι εδώ πιο χαμηλό, καθώς φτάνει στο 16% επί των τιμών.