Το περίπτερο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε σήμερα, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

«Ο τομέας του φυσικού αερίου μετασχηματίζεται δραστικά είναι τεράστιες οι αλλαγές που γίνονται στον τομέα αυτό. Η πολιτική είναι πάρα πολύ απλή:

πρώτον θέλουμε να επεκταθεί το φυσικό αέριο στις περισσότερες ελληνικές πόλεις με την κατασκευή νέων δικτύων,

δεύτερον να διαχωριστούν οι υποδομές από την αγορά φυσικού αερίου -έχει απελευθερωθεί ήδη η αγορά της χονδρεμπορικής καθώς και η αγορά της λιανικής- και τρίτον στον διαχωρισμό αυτό το δημόσιο θα κρατήσει τον έλεγχο πάνω στα δίκτυα και στις υποδομές», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Πρόσθεσε ότι «σε αυτόν τον μεγάλο μετασχηματισμό έχουμε μια εταιρεία μοντέλο, εταιρεία πρότυπο, που έχει δουλέψει εξαιρετικά, προσβλέπουμε σε πολλές επενδύσεις, νέες επενδύσεις και επενδύσεις από εταιρείες από τον ευρύτερο χώρο στην Ευρώπη, που θα δώσουν ώθηση σε αυτό τον μετασχηματισμό. Η εταιρεία (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας Α.Ε.) θα είναι παρούσα και αναπτυσσόμενη στο νέο περιβάλλον που φτιάχνουμε".

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι «φέτος το φθινόπωρο θα ανάψει το φυσικό αέριο στο Ρύσιο, στη Μηχανιώνα, στην Επανωμή, στον Λαγκαδά, στη Χαλάστρα, στα Κουφάλια, στην Ελασσόνα, στον Τύρναβο και στην Καλαμπάκα. Η Ελλάδα έρχεται στην πρώτη θέση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής διπλωματίας με τις επεκτάσεις στον τομέα του αερίου».

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία άλλα και στις νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο δίκτυό της το επόμενο διάστημα. «Δώσαμε αέριο από τον Αλμυρό μέχρι τον Χορτιάτη, σε Φίλυρο, Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Βελεστίνο και το 2017 ήταν μια πετυχημένη πορεία. Το 2018 ξεκίνησε πολύ καλά, μέχρι τον Αύγουστο έχουν υπογράψει 13.000 οικογένειες και μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουμε τα 20.000 συμβόλαια» σημείωσε ο κ. Μπακούρας και πρόσθεσε ότι σήμερα το 54% της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιεί φυσικό αέριο και μέχρι το 2022 θα γίνουν εκατό εκατομμύρια επενδύσεις, ώστε το αέριο να φθάσει σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Βενέτης Μπούρας ανέφερε ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 90% των καταναλωτών εκφράζει την ικανοποίηση του για το προϊόν της εταιρείας και ευχαρίστησε την πολιτεία για τη στενή συνεργασία καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους της εταιρείας. Τόνισε ότι«η είσοδος του αερίου στο ενεργειακό τοπίο της χώρας ήταν μια "ειρηνική επανάσταση" που έφερε αλλαγές θετικές στο κομμάτι της οικονομίας, της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και στο οικογενειακό εισόδημα των καταναλωτών. Ο ρόλος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε αυτή την επανάσταση είναι πρωταγωνιστικός».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης, ο εκπρόσωπος της ENI Gas & Luce Πιέτρο Γκαλίτσι, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ενώ παρών ήταν και ο γενικός διευθυντής ΕΔΑ Αττικής, Δημήτρης Παπακώστας.