Νέα αύξηση στις αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου καταγράφεται εφέτος, μετά το ρεκόρ του 2017, καθώς τα νοικοκυριά σπεύδουν να επωφεληθούν από τη διαφορά τιμής με το πετρέλαιο θέρμανσης και το ρεύμα.

Όπως επίσης και από τις προσφορές που κάνουν οι εταιρείες ενέργειας, είτε για προμήθεια αερίου, είτε για τα λεγόμενα double play προγράμματα («πακέτα» φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας).

Όπως επισημαίνει στο πρακτορείο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο - Ελληνική Εταιρία Ενέργειας Γιάννης Μητρόπουλος, οι αιτήσεις στο επτάμηνο του 2018 είναι αυξημένες κατά 10% - 12% σε σχέση με πέρυσι, οπότε χιλιάδες νοικοκυριά στράφηκαν στο φυσικό αέριο με τη συνδρομή προγραμμάτων επιδότησης των επενδύσεων για την μετατροπή των συστημάτων θέρμανσης.

Ο ίδιος τονίζει ότι τέτοιου είδους προγράμματα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της αγοράς καθώς συμβάλλουν αποφασιστικά στην λήψη απόφασης από τα νοικοκυριά για την πραγματοποίηση των δαπανών που απαιτούνται για την μετατροπή.

Σε ό,τι αφορά στην διαμόρφωση των τιμών, ενόψει της έναρξης της περιόδου θέρμανσης, η εικόνα μέχρι στιγμής είναι ότι τόσο το φυσικό αέριο όσο και το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο οι τιμές αλλάζουν καθημερινά και κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (στις 15 Οκτωβρίου) θα διαμορφωθούν ανάλογα με τη διακύμανση των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα η εικόνα έχει ως εξής:

-Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αν έβγαινε σήμερα στην αγορά θα ήταν γύρω στο 1,08 ευρώ το λίτρο, από 0,944 ευρώ που ήταν η μέση τιμή διάθεσης τον Οκτώβριο του 2017 κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Οι τιμές παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις ανάλογα με την ποσότητα της παραγγελίας και την περιοχή. Η γενική εικόνα είναι πάντως ότι σε πολλές πολυκατοικίες η κεντρική θέρμανση έχει σταματήσει να λειτουργεί - είναι ενδεικτικό ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης (με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) μειώθηκε το 2017 σε 1.172.142 μετρικούς τόνους από 3.535.749 μ.τ. το 2007, δηλαδή στη δεκαετία περιορίστηκε κατά 67%.

-Για το φυσικό αέριο, ενδεικτικά οι τιμές της «Ελληνική Εταιρία Ενέργειας» είναι αυτό το μήνα (Σεπτέμβριος 2018) 0,05652 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,05443 το Σεπτέμβριο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει πλήρως απελευθερωθεί, που σημαίνει ότι όλοι οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα επιλογής του προμηθευτή τους και να επιλέξουν τη συμφερότερη προσφορά σε συνδυασμό ή όχι με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ίδιο ισχύει για το ρεύμα, αλλά και για συνδυασμό ρεύματος και φυσικού αερίου (double play) που προσφέρουν ήδη αρκετοί προμηθευτές στην αγορά και σύντομα αναμένεται να προσφέρει και η ΔΕΗ που σχεδιάζει την είσοδό της στο φυσικό αέριο.